Реклама / Ads

8| 3224 |14.04.2020

Фондът на фондовете помага на бизнеса с допълнително финансиране

.
Светослав Георгиев
Допълнителна подкрепа за бизнеса от Фондът на фондовете. Гаранциите ще са в размера на 170 млн. лева. Очаква се в следващата една година те за обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити.

“Очакваме висока степен на поражения от тази здравна криза - както икономически, така и социални. Важно е да запазим потенциала на икономиката и стойността на най-важния капитал - човешкия”, коментира на брифинг Мартин Дановски, председател на Управителния съвет на Фонда.

 

Чрез три инструмента институцията ще финансира компаниите, които имат затруднения. Кандидатстването се осъществява чрез представяне на бизнес план пред банките.

Портфейлна гаранция: Комбинация от публичен и частен ресурс, до който ще се облекчи кандидатстването за кредитиране. Инструментът предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. кредити.

 

Целта е да се обезпечат дългосрочни кредити до 10 г. Предвижда се компаниите, които запазят своите служители да се възползват от безлихвен кредит за периода на кризата. Има опция за гратисен период за изплащане на главницата или лихвите.

 

Инструмент за малкия бизнес: Целта е да се запази заетостта при микро предприятията. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност за увеличаване, ако средствата бъдат изразходвани.

 

Инструментът е таргетиран към лица, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции.

На тези лица ще бъдат отпускани безлихвени кредити до 50 хил. лв., за които ще има облекчена процедура за кандидатстване.

 

Инструмент за стартиращи компании: И тук процедурата за кандидатстване ще бъде облекчена. От Фонда обясниха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Изследване: Ваксина срещу туберкулоза помага срещу COVID-19? 6| 3354 |08.04.2020 . Мобилно приложение ще помага на Щаба в битката с COVID-19 7| 3438 |04.04.2020 . Бизнесът вече може да кандидатства за подпомагане от държавата 3| 3010 |31.03.2020 . Разшриха схемата ”60/40” за подпомагане от държавата 6| 3499 |26.03.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ