Реклама / Ads
0| 3783 |13.11.2016 НОВИНИ

Франция почита паметта на жертвите на атентатите в Париж

.
Франция почитат днес паметта на жертвите на атентатите, извършени във френската столица преди една година и отнели живота на 130 души.
 
В столицата ще бъдат организирани няколко възпоменателни церемонии в близост до седемте места, поразени преди година от атентаторите. В близост до „Стад дьо Франс”, заведенията „Карийон”, „Бон биер”, „Контоар Волтер”, „Пти Камбодж”, „Бел екип” и концертната зала „Батаклан” ще бъдат открити паметни плочи. Там ще се съберат политици, представители на властите, близки на убитите, оцелели от нападенията, парижани и туристи. В проявите ще се включат френският президент Франсоа Оланд и кметът на Париж Ан Идалго.

Възпоменателните церемонии ще започнат в 9 ч. Първата ще е пред „Стад дьо Франс”. Там трима джихадисти на 13 ноември вечерта преди година убиха един човек, като задействаха колани с експлозиви. Това стана докато на стадиона имаше многохилядна публика, гледаща мач. Ще последват възпоменания край шестте заведения, нападнати от друга група джихадисти на 13 ноември миналата година. В тези нападения загинаха 39 души, посетители или членове на персонала на атакуваните заведения.

Последната възпоменателна церемония ще бъде пред концертната зала „Батаклан”, където на 13 ноември преди година трима джихадисти с автомати и пояси с експлозиви нахлуха по време на концерт на американската рокбанда „Ийгъл ъв дет метъл” и избиха 90 души, а после държаха много други хора няколко часа за заложници. В церемонията при „Батаклан”, която ще започне в 12,30 ч. местно време освен оцелели и близки на убитите ще присъстват и членовете на „Ийгъл ъв дет метъл”. След края на тази церемония пред сградата на кметството на 11-и парижки район, в който се намират част от обектите, превърнали се преди година в мишена на терористите, ще бъдат пуснати балони в небето, символизиращи душите на убитите. Проявата е по инициатива на асоциация „Живот за Париж". Вечерта друга асоциация „Винаги Париж" организира пускане на светещи фенери в небето на столицата, съобщава БТА. В катедралата „Нотр Дам” пък архиепископът на Париж кардинал Андре Вен-Троа ще отслужи привечер специална меса в памет на убитите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3658 |10.11.2016 Опитаха да взривят посолството на Франция в Атина . 0| 3640 |10.11.2016 Хвърлиха граната пред посолството на Франция в Атина . 0| 5978 |05.11.2016 В Солун почетоха паметта на загиналите български войници в І световна война . 0| 3792 |24.10.2016 Франция издирва наш адвокат за данъчни престъпления за над 600 000 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads