Реклама / Ads
13| 6680 |06.05.2020 НОВИНИ

„Фрийдъм хаус“: Демократичните показатели на България се влошават

.
България остава полуконсолидирана демокрация, въпреки че има леко влошаване на показателите в сравнение с миналата година. Това показва годишният доклад за страни в преход на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ (Freedom House).
 

В него България е с понижен процент на демокрация - от 60% година по-рано на 58,93% (при 100% максимум), а оценката на съблюдаване на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7, където 7 е най-високото ниво на демократичен напредък. Миналата година този показател е бил 4,61.


Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял за година от 5,75 на 5,50, след като измененията в избирателната рамка са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпроса за прозрачността и изборите.


Рейтингът на независимите медии е спаднал от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата консолидация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на критични журналисти от страна на прокуратурата и държавните служители, посочва „Фрийдъм хаус“.


Американската НПО отчита като цяло „зашеметяващ демократичен срив“ в голяма част от 29-те страни, които изследва от Централна Европа до Централна Азия. България е класирана осма, като я изпреварват Естония, Словения, Латвия, Чехия, Литва, Словакия и Полша. С по-лоши показатели са Румъния, Хърватия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония.


Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се превръща в полуконсолидирана демокрация, докато Унгария , Сърбия и Черна гора са напуснали изцяло категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими. В доклада се посочва, че членката на ЕС Унгария има най-големия срив за 25-те години, откакто „Фрийдъм хаус“ публикува доклада си „Нации в преход“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7809 |15.04.2020 Ген. Атанас Атанасов: Ако не предприемем нещо, кой и как ще спечели ”демократичните” избори след година . 3| 5566 |06.11.2019 „Фрийдъм хаус”: България не се справя с корупцията и защитата на журналисти . 10| 4800 |01.01.2019 Радев: Измина година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции . 12| 5777 |08.06.2012 Freedom House: България отстъпва от демократичните реформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads