Реклама / Ads
2| 11097 |13.04.2017 НОВИНИ

ФРОГОКО: Напук на Ердоган Тръмп и Путин дават на кюрдите част от Сирия

.
Ракетният удар на САЩ на 7 април с 59 крилати ракети „Томахоук” по военновъздушнатабаза Шайрат в Сирия, от която американското ръководство заяви, че са излетели сирийски самолети, нанесли удар с химическо оръжие по град Шейхун в Идлиб, доведе до коренен обрат в сирийската ситуация. Това беше първото пряко американско нападение срещу правителствени сирийски сили за всичките шест години война в Сирия. Тези събития могат да доведат до изпълнението на кюрдската изконна мечта – да създадат своя автономия. Това коментира пред Фрог нюз тюркологът Емилия Славкова.
 

Турция одобри ракетния удар на САЩ, който фактически зачертава резултатите от преговорите в Астана, Казахстан, за урегулиране на Сирийската криза,  преговори, в които Анкара е една от участващите страни.  Турският президент Ердоган приветства ракетния удар на САЩ  по авиобазата Шайрат и го нарече дори недостатъчен. „Смятаме, че това е позитивна и конкретна стъпка, предприета против военните престъпления на режима на Асад. Достатъчно ли е това? Аз намирам, че не е. Дойде време за предприемане на сериозни стъпки за защита на невинните сирийци”, заяви турският лидер Ердоган. Като страна-членка на НАТО и участник в оглавяваната от САЩ Международна коалиция против ИДИЛ Турция отдавна твърди, че няма да се стигне до мирно урегулиране в Сирия, докато там на власт е Асад. Това нейно становище произтича единствено от користните турски интереси и съображения, имащи за цел начело на Сирийската държава да бъде поставена слаба фигура и послушно лице, което да няма обединителната сила и функцията на Башар Асад. А това би помогнало на управляващата турска ислямистка върхушка да се придвижи към целта си за създаване на сирийска територия на буферни зони под турско влияние и за предотвратяване или възпиране процесите на кюрдското еманципирне и придвижване към независима държавност.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че сега международната общност имала достатъчно възможности да постави край на сирийския режим, както и да победи действащите в Сирия терористични групировки. „Надявам се, че активната позиция на Съединените щати по Идлиб е началото на такова развитие на събитията”, казва Ердоган и допълва „Никой няма право да се чувства спокойно и сигурно в свят, където жестоко убиват деца. Сега /след газовата атака в Идлиб- Е.С./ всеки човек е длъжен да преразгледа позицията си. Никой не трябва да се опитва да скрива престъпленията против човечеството и да убива деца, прикривайки се зад борба с Ислямската държава”. Неговият представител Ибрахим Калън по-рано също нарече американския ракетен удар „позитивен отговор на военните престъпления” на Башар Асад. „Това, което стана в Идлиб във вторник, още веднъж доказа, че кървавият режим на Асад демонстрира пълно игнориране на перспективата за политическо урегулиране  и на усилията за спазване режима за прекратяване на огъня”, каза той и настоя също за необходимост от затваряне на сирийското въздушно пространство против създаване в страната на зони за сигурност. Като заема удобната страна на глобалния хегемон, турското ръководство бърза да обвини сирийския държавен глава „в кървави действия”, без да търси доказателства от независими източници.

 

Турското външно министрество също направи изявление, в което се поддържат американските въздушни удари по базата Шайрат, и се обещава и в бъдеще да бъдат поддържани.  „Ние оценяваме много положително операцията /на САЩ-Е.С./. Турция напълно ще поддържа стъпките, които са насочени към това, подобни престъпления да не се повторят никога повече”,  заявява турското външнополитическо ведомство по повод авиоудара на сирийската армия, нанесен в провинция Идлиб на 4 април. А министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу призова за незабавното отстраняване от власт на президента на Сирия Башар Асад. „Ако той не иска да си ходи, ако няма преходно правителство, и ако той продължава да извършва хуманитарни престъпления, е нужно да се предприемат необходимите за изгонването му стъпки”, казва той, цитиран от Ройтерс. По-рано турският президент Реджеп Таийп Ердоган поздрави Доналд Тръмп за изказванията му за потенциална интервенция в Сирия и даде ясно да се разбере, че страната му е готова да участва в нея. "Благодаря на Тръмп, но това не трябва да остане неизпълнено. Ако наистина се предприемат действия, ние сме готови да свършим своето", коментира Ердоган ден преди ударите. 

Така, след  конюнктурното сближаване с Русия от края на 2016 г. насам, сега Турция, подобно  промяната в позицията на президента Тръмп,  рязко  промени, първоначалната си позиция по въпроса за сирийската власт и за легитимността на президента Асад, по отношение  на премахването на когото  беше крайна и непреклонна, и поради невъзможност да наложи пред Москва исканията си,  беше проявила сговорчивост и по въпроса за оставането на Асад на власт беше отстъпила. Трябва обаче да се подчертае, че направи впечатление нейното отсъствие от последното заседание по сирийското урегулиране в Астана в самия край на март, което говори за въздържане и отдръпване от дипломатическия път и от масата за преговори по решаването на въпроса. Точно тогава, дни след официалния край на операцията на турската армия в Северна Сирия "Ефратски щит", президентът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че турската агресия в Близкия изток продължава и ще последват и други задгранични интервенции, една от целите на които ще бъде и задушаването на кюрдската борба за независимост в лицето на сирийските кюрдски Отряди за защита на народа и на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), поставени от турската държава на обща обвинителна скамейка заедно с Ислямска държава, например.  "Завършихме първия етап на операция "Ефратски щит" с прочистването на Ал Баб от терористи. Сега това приключи и ще има други операции. Подготвяме се за нови, за да прегазим терористичните групировки в други региони. Ще дадем нови имена на новите операции. Имаме добри изненади за всички терористични групировки, включително  ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), Отрядите за защита на народа, ДАЕШ и ФЕТО, които ще дойдат през пролетта", заяви Ердоган, цитиран от "Хюриет".

 

Предизвиканият от агресията на президента Тръмп драматичен обрат в Сирийската война е добре дошъл за ислямистката турска върхушка – той значително я улеснява в следването на нейните користни цели в Сирия и в лавирането между двете глобални сили – САЩ и Русия, в заложник на противоборството между които тя доброволно се превърна от две години насам.  Съобщението на Руското външно министрество от 7 април за временно прекъсване споразумението със САЩ за предотвратяване на сблъсъци и осигуряване безопасност на полетите във въздушното пространство на Сирия постави Турция в бизизходно положение и блокира напълно възможностите й за военновъздушни действия в небето над Сирия. Това, заедно с преградения й от американски специални сили път към Ракка я лишава от нейна заветна цел - единствената възможност да попречи на обединението на прокюрдските сирийски демократични сили в коридора по протежение на сирийско-турската граница. А тази цел е изключително важен елемент от нейната червена линия по отношение на кюрдите в Близкия изток – недопускането им до участие като субект в трансформационните процеси в Сирия и в региона. Съобщението на руската страна от вчера, след приключване разговорите с американския държавен секретар Тилерсън в Москва, че отново може да се включи в споразумението за предотвратяване инциденти в сирийското въздушно пространство, отново поставя Турция в положение на страна, зависима от волята на външен глобален фактор.

 

Всичко това доказва още веднъж неспособността на Турция да се превърне в глобален играч, каквито стремежи нейният елит демонстрира повече от едно десетиление, и дори поставя под съмнение и автономните й регионални потенции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5487 |12.04.2017 Йотингер: Ердоган, Путин и Тръмп са шумни, авторитарни хулигани . 6| 14063 |12.04.2017 Фрогоко: Ето част от министрите на кабинета „Борисов“ 3 . 1| 3928 |12.04.2017 Фотофиниш при референдума на Ердоган . 1| 5787 |11.04.2017 ФРОГОКО: Културният елит на Турция и „Сивите вълци” саботират референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads