Реклама / Ads
5| 3069 |09.12.2022 НОВИНИ

Гълъб Донев: Нидерландия едностранно въведе ново изискване за Шенген

.
Гълъб Донев Източник: БГНЕС
Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Гълъб Донев, по време на изслушването му в Народното събрание по темата за поредното отлагане на присъединяването ни към Шенгенското пространство.
 

По думите му това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. 

 

България се наложи да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване. 

 

Първо ще изчакаме заседанието на Европейския Съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния, добави Донев. 

 

Премиерът изтъкна и свършеното от служебното правителство след встъпването му в длъжжност. 

 

Независимо от безспорния факт, че критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени, бяха извършени две проверки, организирани от ЕК с участието на заинтересовани държави-членки. На 14 октомври 2022 г. имаше мисия с европейско сътрудничество, шенгенска и визова организационна система.

 

Екипът, който е правил проверката, е от 12 държави-членки и петима експерти от ЕК. Те отчитат, че от 2011 г. България е положила необходимите усилия. През ноември имаше втора визита, която да проври визите, защитата на данните и съдебното сътрудничество. Заключенията гласят, че България продължава да покрива необходимите критерии, отбеляза Донев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3233 |09.12.2022 Елена Йончева: Открита война с Австрия и Нидерландия за Шенген няма да помогне . 5| 3220 |09.12.2022 Димитър Стоянов: Щом казва, че няма върховенство на закона, защо Нидерландия е най-големият инвеститор у нас? . 12| 3381 |09.12.2022 Нидерландия: Проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията . 3| 3029 |09.12.2022 Изслушват Гълъб Донев в НС за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads