Реклама / Ads
8| 2418 |11.03.2024 НОВИНИ

"Галъп интернешънъл": 30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

.
Източник: Галъп интернешънъл
Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си. Една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.
 

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликти в различни точки от земното кълбо през последните години.

През 2014 година, например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположното мнение.

 

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

 

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война – са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

 

В Русия 32% (намалят от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление. В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.

 

"Технологическият напредък винаги е бил ключов фактор за войната, но в исторически план като фактор не бива да се пропуска и мотивацията. Западните елити може да са склонни да адресират проблеми чрез подкрепа на военни решения, но западните граждани са два пъти по-малко склонни да носят оръжие, в сравнение с гражданите в останалите държави от света. Наративът в Г-7 плюс държавите от ЕС, че войната в Украйна е също и тяхна война, изглежда не е в корелация с желанието на гражданите на тези държави за воюване", казва Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Къде сме ние?

 

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

 

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

 

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

 

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година от тогава. Тази година то бе проведено в 45 държави по света.

 

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2336 |11.03.2024 Мария Габриел: Преговорите с ПП-ДБ продължават . 4| 2399 |11.03.2024 "Иска ми се да можех да разменя "Оскар"-а с това Русия да не бе убила десетки хиляди мои сънародници". Цялата реч на Мстислав Чернов . 2| 2537 |11.03.2024 Поредна нощ Русия тероризира Одеса, където живеят хиляди украински българи . 4| 2420 |11.03.2024 Диана Дамянова за мълчанието на преговарящите. Евгений Кънев: "Икономиката зависи от регулаторите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads