Реклама / Ads

4| 3619 |22.04.2020

„Галъп Интернешънъл“: Притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията

.
Първан Симеонов
Българското общество е на платото на тревогата. Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията.

Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“, като български акцент от международно проучване на социологическата агенция, проведено в 17 държави, което мери отношението на хората към мерките и действията на институциите по отношение на пандемията от Covid-19. Това е второ изследване след началото на пандемията.

 

По думите му тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте.

"Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте". 

 

Симеонов коментира, че данните от проучването показват, че колкото по-успешни са мерките, толкова по-ненужни изглеждат те на хората.

"Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората", допълни социологът.

 

Във връзка с посоченото от една пета от анкетираните, че демокрацията не е ефективна по време на криза, той посочи, че същият процент хора вероятно и при други обстоятелства биха "изскърцали със зъби" срещу демократичните механизми и акцентира, че все пак мнозинството - 78% не смятат демокрацията за неефективна.

"Бих предпочел да смятам, че чашата е 78% пълна, а не 22% празна", каза Симеонов.

 

По думите му хубав симптом в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек.

"Направихме няколко вълни (на изследването - бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. ... Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти - бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре". Симеонов заяви още, че в света този процент укрепва, защото там тревогата расте. 

 

Проучването показва, че вече 9% от хората казват, че са загубили работа, в глобален мащаб 15% заявяват това. Само една трета са хората, които твърдят, че засега джобът не им е засегнат.

 

Социологът уточни, че подкрепата за мерките остава непроменена - над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри.

"Струва ми се, че Оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо - той изглежда по-непартиен и, съответно, хората го харесват повече. Второ - предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. „Галъп” дава други резултати: ГЕРБ - 30.5 %, БСП - 25.4 % 16| 4437 |26.05.2019 . „Галъп“: Българите се тревожат повече за хората, които напускат страната 0| 3487 |12.05.2019 . „Галъп“: България е най-малко религиозната страна на Балканите 6| 3828 |28.04.2019 . „Галъп”: Повечето българи съчувстват на Елена Йончева 4| 3787 |01.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ