Реклама / Ads
15| 7900 |30.05.2012 НОВИНИ

Гр. Ганчев за шефа на НАП: Ще го изкормя, ще го удуша с червата му

.
Гриша Ганчев
Шефът на "Литекс" Гриша Ганчев бе обвинен за закана за убийство на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва", изригнал бизнесменът по адрес на данъчен № 1.
 

Според разследващите Стефанов не е чул с ушите си заплахата, пише 24 часа. Тя обаче му била надлежно предадена от трети човек ден по-късно. "Нямам никакъв коментар", заявил шефът на НАП. Той отказа да отговори на въпроса притеснен ли е от заплахата и дали вече ходи с охрана. Гриша Ганчев ще отърве ареста срещу рекордната гаранция от 500 000 лв. Тя му е наложена след разпит в ГДБОП, където бизнесменът се яви в 13,30 ч вчера. Освен за закана за убийство той е обвинен и за ръководител на организирана група за престъпления срещу данъчната система, в която влизат още шестима. Наложена му е забрана да напуска страната.

Делото ще се води от Спецпрокуратурата в София, която на 10 май арестува сина на Ганчев - Данаил, а ден по-късно го обвини за участие в "захарна афера". Той е в управата на "Литекс комерс". С него обвиняеми за укриване на 200 000 лв. ДДС са още петима души.

"Заканата за убийство е отправена няколко дни след ареста на сина на Ганчев", каза запознат с разследването пред "24 часа", но не уточни в кой час и къде. Според официални съобщения на МВР и на спецпрокуратурата това е станало на 11 май, когато бяха повдигнати обвиненията по делото за ДДС измамите. Наши източници обаче заявиха, че заплахата е отправена по-късно. Била изречена по телефона в разговор с посредник, който я предал дословно на Стефанов. Става дума за шефа на ревизионния екип, обобщил данните за фирмите на Ганчев.

Близки до Стефанов твърдят, че вчера той е имал личен телефонен разговор с вицепремиера и МВР шеф Цветан Цветанов. Двамата обсъдили сериозността на заплахата и назначаването на охрана. Колеги на Стефанов споделиха, че той не показал притеснение. От научаването на "новината за заплахата" до вчера Стефанов ходил както обикновено на работа. Данъчните не забелязали охрана. В приходната агенция обаче се знае, че шефът им отдавна не ходи никъде сам, а винаги е придружаван от поне 6-има яки инспектори, които работят в оперативния контрол. Това станало практика в агенцията след серия нападения за сплашване и побой над нейни служители. Два независими един от друг източника обаче потвърдиха, че от вчера Стефанов има държавна охрана.

Инспектори, участващи в данъчната ревизия на Ганчев, допускат, че избухването му е било предизвикано от факта, че апелативният спецсъд отказа да пусне сина му. Отхвърлен бе аргументът на защитата, че съдебно-счетоводната експертиза е неприложима, защото е изготвена по доклади на НАП, а не по документи, иззети от офисите на "Литекс Комерс".

И разследващи, и инспектори твърдят, че месец преди нахлуването в офиса му и задържането на сина му, Ганчев е подал сигнали в НАП за нарушения в други фирми. Бизнесменът бил неприятно изненадан, когато научил, че вместо да ревизират тях, данъчните са вдигнали мерника на неговите фирми. На разпита вчера Ганчев не се е признал за виновен, но дал обяснения. Казал, че е имал друго предвид и че е говорил за друг човек, а не за Красимир Стефанов. Този разпит е втори поред за бизнесмена. Той бе привикан в ГДБОП на 11 май като свидетел. Половин час по-късно отиде в спецпрокуратурата да види "какво става с момчетата му". Гаранцията от половин милион лева трябва да бъде платена до 10 дни. Адвокатите на Ганчев обаче вероятно ще я обжалват пред съда. Тя е съобразена с имотното и здравословното състояние на бизнесмена, уточниха от прокуратурата. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 9570 |29.05.2012 Повдигат две обвинения на Гриша Ганчев . 9| 8576 |29.05.2012 Гриша Ганчев искал “всичко или нищо” . 50| 9890 |27.05.2012 Христо Стоичков защити сина на Гриша Ганчев от МВР . 82| 8734 |27.05.2012 Жорж Ганчев: Ще спасявам Отечеството като Георги Раковски!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads