Реклама / Ads
19| 3709 |26.02.2023 НОВИНИ

Гари Каспаров: Войната в Украйна е прелюдия, ако Путин не бъде спрян

.
Войната няма да свърши, защото това е целият алгоритъм на Путин да остане на власт и да запази контрола си върху държавата. Така функционират империите - трябва да се разширяват. Икономически погледнато не е възможно за Русия вече, така че прибягват до военно разширяване. Затова войната в Украйна е само прелюдия към други агресии, ако Путин не бъде възпрян в Украйна.
 

Това заяви пред bTV най-великият световен шампион по шахмат в историята - Гари Каспаров. Той стои зад опозиционното движение "Обединен граждански фронт", чиято основна цел е да запази демокрацията в Русия. Заради позицията си срещу режима на Путин през ноември 2007 г. е арестуван и пуснат няколко дни по-късно. Каспаров живее извън родината си, но е една от най-ярките фигури на опозицията в Руската федерация. 

 

“Ако Украйна не спечели скоро, Путин все още има ресурси да налива във войната. Начинът, по който управлява руското информационно пространство, този балон – той убеждава руската публика, че войната си върви добре, защото не е война срещу Украйна. Разберете, че руската аудитория смята, че се бие с НАТО. Затова войната отнема толкова много време. Бият се с екзистенциалния враг на Русия и Путин поддържа тази илюзия”, категоричен е Каспаров. 

 

По думите на световния шампион Китай добре разбират, че Русия губи тази война. Затова и променят позицията си. 

 

“Диктаторите не харесват да са на страната на падащите. Сега мисля позицията на Китай е малко по-различна, защото разбират, че загубата на Путин може да доведе до драстични последствия в геополитическия баланс, защото Украйна е фронтовата линия на нестихващата битка между свобода и тирания. Победата на Украйна би вдъхнала кураж на борещите се за свобода по цял свят, от Северна Корея до Венецуела, от Беларус до Зимбабве. Вече видяхме първи влияния в Иран, където хората се стекоха към улиците и вярвам, че факторът Украйна изигра роля. Според мен Китай в момента се опитва да намери нов баланс и със сигурност се опитват да предотвратят тежка загуба за Путин. Не мисля, че трябва да се страхуваме от това, защото войната е за ценности, за принципи. Украинците доказват, че за техните ценности си струва да се бият и да загубят живот. Подкрепата за Украйна не е благотворителност. Това е наша задача, защото Украйна води войната, за която е изградена НАТО през 1949 г. – да защитава свободна Европа от съветско нахлуване. Тогава, границата на свободна Европа е била на реката Рейн, сега е на Днепър, но нищо не се е променило. Украйна води войната самостоятелно и всички им дължим каквото можем, за да ги подкрепим и да гарантираме, че ще успеят да спечелят възможно най-скоро”, коментира Каспаров.

 

Той посочи, че винаги е бил против определянето на Путин като шахматист. За него той е по-скоро покерджия, обичаш да блъфира. 

 

“Шахът не е игра за диктатори. Шахът е игра, където 100 % от информацията е на разположение – поглеждате дъската, виждате какво имате и Вие, и опонента, не знаете какви са плановете му, но знаете какви са му ресурсите и какво може да използва, за да Ви навреди и причини щети. Путин, като класически диктатор, е по-скоро като покерджия, защото в покера можеш да спечелиш със слаба ръка, като блъфираш – имаш пари, можеш да вдигаш залозите и да се надяваш опонента да се уплаши да остава в играта и да се откаже”, смята Каспаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4221 |25.02.2023 Сергей Петров-Араджони: Русия успя да постигне точно обратното на това, заради което започна войната . 18| 3765 |25.02.2023 Михайло Подоляк: Войната в Украйна ще приключи през 2023 г. . 25| 5768 |25.02.2023 Протест пред БНР срещу Петър Волгин: Да си основе радио Москва, да промотира войната колкото си иска . 0| 3007 |25.02.2023 Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads