Реклама / Ads
15| 4216 |25.02.2023 НОВИНИ

Сергей Петров-Араджони: Русия успя да постигне точно обратното на това, заради което започна войната

.
Източник: Facebook
Честваме една година от пълномащабната война на Русия в Украйна, но агресията е от много по-отдавна. Военната агресия също е от по-рано. Това заяви политологът и експерт по вътрешна и външна политика на Украйна Сергей Петров-Араджони в ефира на "Дарик".
 

В началото на разговора Сергей Петров направи ретроспекция на цялостната конфронтация на Русия с Украйна.

 

Започвайки от дългогодишното вмешателство във вътрешната политика, процеси като Оранжевата революция, събитията от 2010 г. - когато Янукович става президент, Майдана, анексията на Крим, Минските споразумения и началото на войната. 

 

Според политолога има два аспекта на тълкувание на случващото се, що се отнася до състоянието на боеспособността и на двете страни. От една страна са тези, които вярваха, че войната на Русия наистина може да бъде спечелена за 3 дни.

 

От друга са онези, които очакват всеки момент Руската федерация да фалира и всичко да свърши.

 

Нито Украйна е държавата от 2014 година, когато се позволява да бъде откъснат Кримския полуостров от териториалните ѝ владения, нито Русия е второстепенна държава, която не разполага с ресурси. Войната е с потенциал да продължи още дълго време, смята той.

 

Русия постига обратните цели на това, което си бяха поставили в началото на войната, обясни Петров. Украйна се милитаризира, дерусифицира и за съжаление нацифицира, продължи той. Освен това в европейските държави се заражда лидерство, а НАТО става все по-категорично. 

 

В Европа има нов клуб на държавите, които категорично заемат позиция. Имаме и НАТО, което за първи път каза и заяви директно, че при използване на тактическо ядрено оръжие ще последва конвенционален отговор, чиято цел ще бъде пълно унищожаване на руската армия.

 

Според Петров такива изказвания, а дори и мисли, не е имало от много години. Това ще промени до известна степен модела на лидерство в Европа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3187 |25.02.2023 Макрон ще посети Китай в опит да убеди Пекин да окаже натиск върху Русия . 9| 3516 |25.02.2023 Лондон: Русия е изчерпала запасите си от ирански безпилотни самолети камикадзе . 9| 3110 |25.02.2023 Соломон Паси: Русия показа едно от най-грозните лица на диктатурата - агресията . 9| 3527 |25.02.2023 Нови санкции срещу Русия на първата годишнина от войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads