Реклама / Ads
9| 3518 |25.02.2023 НОВИНИ

Нови санкции срещу Русия на първата годишнина от войната в Украйна

.
Източник: БГНЕС
В първата година от началото на войната в Украйна международната общност обяви налагането на нови санкции срещу Русия и трети страни, подкрепящи действията на Москва на украинска територия.
 

Европейският съюз одобри десети пакет ограничения срещу Русия.

"Заедно страните членки наложиха най-мощните и широкообхватни санкции, за да помогнат на Украйна да спечели войната", заяви шведското председателство. 

 

Лидерите на Г-7 отправиха предупреждение към всяка държава, подпомагаща войната на Русия в Украйна и разкриха набор от нови икономически санкции срещу Москва.

 

В координация с партньорите си Съединените щати обявиха ограничения срещу над 200 руски лица и компании и нова военна помощ за Украйна.

 

Канада също съобщи за санкции и предоставянето на 4 танка "Леопард 2" и боеприпаси. 

 

По повод годишнината от нахлуването на Русия украинският президент Володимир Зеленски отправи нови призиви към съюзниците на фона на продължаващите сражения в южните и източните райони.

 

"Ако партньорите си спазят обещанията и крайните срокове, победата ни чака със сигурност. Ако всички си напишем домашното, можем да победим."

 

Зеленски заяви, че планира да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, но не уточни кога. 

 

Полша съобщи, че е изпратила на Международния наказателен съд в Хага доказателства за руски военни престъпления в Украйна.

 

Министърът на правосъдието на Збигнев Жобро заяви, че полски прокурори са разпитали 1700 свидетели и че Полша е първата страна, започнала подобно разследване.


Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова за повече подкрепа за Украйна и наказателно преследване на престъпленията, извършени от Русия. 

 

Според "Уолстрийт джърнъл" най-големите европейски държави от НАТО насърчават Украйна да помисли за мирни преговори. Германия, Франция и Великобритания виждат засилването на връзките на алианса с Киев като стимул той да бъде убеден да започне да преговаря с Москва по-късно тази година, цитира американският всекидневник източници от правителствата на трите страни.

 

Сега украинските власти отказват да преговарят с Русия, ако не се изтегли от всички окупирани територии - условие, което тя отхвърля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4720 |24.02.2023 Хиляди на протест пред вратата на Радев: Русия не е брат на Украйна, нито на България . 1| 3094 |24.02.2023 Украйна възнамерява да поднови износа на електроенергия за Европа . 1| 3308 |24.02.2023 Владимир Йончев: Санкциите към Русия трябва да се втвърдят . 14| 6119 |24.02.2023 Резултати и изводи след една година война между Русия и Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads