Реклама / Ads
23| 20339 |27.01.2022 ГЛАСЪТ

Гърмят атомни бомби, но политици и медии си правят оглушки

.
Ситуацията около напрежението по оста Москва – Нато – Киев, пандемията и прегръдките със Северна Македония превзеха новинарските емисии и общественото внимание. ОК, тези неща са важни. Някак незабележимо обаче в този поток мина новината, че твърдо оставаме на дъното на Европа в класацията по справяне с корупцията. Данните са от традиционно изследване на асоциация ”Прозрачност без граници”.
 

Някак безшумно минаха и други новини, свързани с корупцията: проверката на работата на синдиците на КТБ, както и информацията за укривани доскоро документи в ДАНС за събитията около фалирането на банката. За това говорят източници от самите служби, а банкерът Цветан Василев даде две интервюта по темата за седмица, в които разкри, че вече се водят дела в Европейския съд, описа и ролята на прокуратурата във фалита на КТБ.

 

И като стана дума за прокуратурта, истинска атомна бомба хвърли в публичното пространство Бойко Ноев, бивш военен министър и дипломат. В предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич той назова Бойко Конакчийски от Върховната касационна прокуратура, който отклонявал разкритията за отровителството на бизнесмена Емилиян Гебрев. Прокурорът Зоя Мананска една година също нищо не правела и отказвала да даде документи на следствието и по същество пречи за продължаване на разследването. Пречи за разследването за действията на руските специални служби на територията на България и за взривяването на складове, както това е ставало и в Чехия.



Ноев назова също имената на Стефан Рачев и Пламен Цветков от ДАНС, които имат съществена „заслуга“ за нераследването на скандалните действия срещу националната сигурност за страната.

 

Какво обединява всички тези случаи?- ще се запитате. Неглижирането им от страна на прокуратурата - начело преди с Цацаров, а сега с Гешев. И с медийното мълчание по тези драстични примери и разкрития. Само няколко телевизии, извън обсега на т.нар. национални и няколко сайта, се опитват да привлекат вниманието на управляващите към драстичните случаи на корупция и политически вандализъм.

 

Информационни бомби се взривяват в публичното пространство, но някои ни внушават, че това са китайски пиратки. За по-сигурно, в действие са пускат цели батальони от тролове, които манипулират и изкривяват важните информации.

 

Впечатление прави също, че ПР-ите на новите властници упорито ни предлагат присъствие им на връчвания на награди от медия, която целенасочено и обилно обслужваше и продължава да обслужва Борисов и неговия кръг, вместо да чуем какво мисли премиерът за реформите в прокуратурата, примерно…



Разровят ли се споменатите скандали, ще лъсне целият модел на корупция на предишното управление. Става дума за рекет и присвояване на милиарди, на фирми и брутална разправа с неудобните.

 

А щеше да има „нулева толерантност към корупцията“. Кога? Когато мафията види сметката на новата власт?...

 

И се изправяме отново пред брадясалия въпрос: Кой, дявол да го вземе, разпорежда кое да е новина и кое не?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12184 |26.01.2022 Четири майки: Две плачат за убитите им синове, две се радват . 32| 53715 |23.01.2022 Бойко-песнопойко, Fitch Ratings и солташаците* . 25| 28979 |23.01.2022 Румен Радев и страховата невроза на българската мафия . 88| 15788 |21.01.2022 Дядо Иван напира да ни освобождава трети път, този път от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads