Реклама / Ads
23| 12183 |26.01.2022 ГЛАСЪТ

Четири майки: Две плачат за убитите им синове, две се радват

.
15-годишният Георги Игнатов е убит с нож през 2015 г. в Борисовата градина. Делото за извършеното деяние продължава седем години. Обвиняем е Йоан Матев, по онова време също ученик.
 

Липса на пряка връзка между предполагаемият извършител и деянието довела до оправдателната присъда на Йоан Матев, пише в мотивите на Софийския градски съд, които бяха публикувани близо година след взетото решение.

 

Няма да коментираме съдът, но съмненията за несправедливост са факт. Не само заради детайли и съпоставка на една теза с друга. Не. Чувството за нещо случило се както трябва идва от 7-годишното продължаване на делото. Седем години обществото, ако има памет да помни и следи зловещото убийство, са твърде много за да се довери на участващите страни в процеса. След решението на съда упреците ще са в посока на съдиите. Но какво направи прокуратурта, за да убеди съда, че Йоан Матев е извършителят?



Софийският градски съд посочва в мотивите си, че "липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството”. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят. 2555 дена прокурори е трябвало, заедно с разследващите, да търсят, открият и представят в съдебната зала годни доказателства. През това време са получавали заплати, финансирани са всички експертизи, проверки, версии, използвана е апаратура и са извършени лабораторни дейности… По случая са работили в различни периоди десетки експерти. Похарчени са десетки, ако не и повече, хиляди лева.

 

И какъв е резултатът? Съмнения в ефективността на разследването и съдебната система. Все пак двама от 5-членния състав на съда са подписали оневиняването с особено мнение. Това обаче не променя нищо, освен, че засилва съмненията.

Несправедливо е обаче да гледаме лошо само съдиите. За да се стигне до тяхното решение по веригата не един и двама криминалисти и прокурори не са си свършили както трябва работата. Този извод няма как да бъде премълчан.

 

И още… Валентин Маринов, който през 2017 г. убива младежът Алекс Ангелов в гр. Бяла е пуснат на свобода след като Върховният касационен съд потвърждава решението на предната инстанция за 4 години затвор. И понеже Ангелов ги е излежал по арестите, той си тръгва свободен и волен. Алекс Ангелов лежи в гроба, а семейството му е зачернено. Приятелите му протестират, но гласът им заглъхва нечут.

Трябва да споменем, че втората съдебна инстанция се произнася за 21 години затвор за Ангелов. След това обаче част от свидетелите оттеглят показанията си и ситуацията коренно се променя.



Най-лесно е да да се припише на ВКС вина, но би било нередно, защото законът позволява оттеглянето на показания. Защо е гласувана такава поправка в закона, можем само да гадаем. И да се съмняваме, че е направено с някаква цел.

Но и в този случай чувството за несправедливост е потискащо. Четири години за убийство е меко казано нелепо.

 

Два случая, които генерират обществено недоверие в закона и чувство за несправедливост.

 

Два случая, в които четири майки плачат: две, почернени от мъка, другите две - от радост. После да не се чудим, че агресията сред деца и младежи расте главоломно.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 22917 |04.06.2021 Законът „Магнитски“ като четири години от живота . 35| 14321 |17.11.2019 Четири междуособни войни и 7,62 мм – българските надежди за промяна . 11| 11112 |09.01.2019 Четири жертви на насилие за осем дни! Колко още.... . 19| 17343 |08.11.2018 Пет за четири, може и за две - предсрочните избори са близко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads