Реклама / Ads
2| 2156 |27.09.2024 НОВИНИ

GATE участва активно в изграждането на Кодекс за поведение на AI

.
Институт GATE участва активно в Работната група за създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (general-purpose AI).
 

Инициативата е под егидата на Европейската служба за ИИ, която представлява център на експертния опит в сферата на изкуствения интелект в Европейския съюз, съгласно Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект. Кодексът ще обхваща ключови области като прозрачността, авторските права, идентификацията и оценката на рисковете, както и намаляването и управлението на риска.

 

Първата пленарна сесия за създаване на Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) е насрочена за понеделник, 30 септември, от 15:00 до 16:30 ч. централноевропейско време. За разработването му са поканени представители на широк спектър от заинтересовани страни, включително академичната общност, независими експерти, индустриални представители и организации от неправителствения сектор.

 

Институт GATE, като Първи център за върхови постижения в областта на големите данни и ИИ в Източна Европа, ще допринесе за развитието на конкретни практики и политики за разработването и използването на модели на ИИ. Това ще се реализира и чрез GATE ERPL – най-новата Лаборатория на института за експериментално регулиране и цифрови политики, предоставяща иновативни възможности за интердисциплинарно разработване и тестване на технологии (sandbox), както и създаване на прототипи и моделиране на нови правни и етични решения.

 

ERPL предлага уникална хибридна комбинация от услуги за анализ на технологии и правни и етични въпроси, насочени към научноизследователски организации. Освен това, това е първата по рода си контролирана среда в България и една от малкото в ЕС за тестване на осъществимостта, ефективността и потенциала на нови решения, включително модели на ИИ с общо предназначение. Очаква се Европейската комисия да финализира Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) до април 2025 г. – година след влизането в сила на Законодателния акт за ИИ през август 2024 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2363 |27.09.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 2180 |27.09.2024 Археолози откриха великолепни стенописи в Мелник след 700 години под земята! . 1| 2158 |27.09.2024 Обвиниха двама мъже в далавери с кредити за 120 000 лв. . 18| 3804 |27.09.2024 Членство в НАТО, никакво прекратяване на огъня, отхвърлянето - "ужасна мисъл". Какво знаем за плана на Зеленски за победа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads