Реклама / Ads
13| 3555 |19.08.2021 НОВИНИ

Гечев: Министерството на финансите не дава обяснение за какво са им 1 млрд. и 272 млн. резерв

.
Притесняват две неща - първо, в проекта за актуализация на бюджета на Министерство на финансите се предлага една сума - резерва, от порядъка на 1 млрд. 272 млн. лв. Това увеличение е 14 пъти спрямо предходната година. Ако трябва да отговорим на въпроса дали това увеличение не е заради сгъстяващите се облаци около ковид-19 и очертаващата се миграционна криза, естествено, че такива мерки правителството трябва да вземе, но ние искаме да знаем тези пари като резерви точно за какви резерви са и за какво са предвидени.
 

Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по бюджет в парламента проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

 

"В предварителните данни, които даде Министерство на финансите, са посочени суми, зад които не стои обяснение за какво точно ще бъдат похарчени. Второто нещо, което Българската социалистическа партия иска да знае, е защо в актуализацията на бюджета не е предвидено нищо за общините, тъй като за тях не е предвидена и една стотинка повече", заяви още Гечев.

 

По думите на социалиста БСП има по-добър вариант за осъвременяване на пенсиите и тяхното преизчисляване. Левицата одобрява действията на служебното правителство, че пенсиите трябва да бъдат преизчислени, тъй като се намират на критични равнище, но обясни следното: „Хубавото на това, което се предлага в момента е, че всички пенсии ще бъдат увеличени с 12.5%. Това увеличение, обаче, не трябва да бъде еднакво за всички.“ По думите му, ако се приложи този метод  повечето от хората, които имат пенсии до 400 лв., ще получат по-малко от 50-те лева, които получават сега всеки месец, а тези с 1000 лв. пенсия, ще получат 125 лв.

 

„Тъй като в момента системата е несправедлива с общото увеличение от 12.5% ние задълбочаваме неравенството. Проблемът на българската пенсионна система е, че лекари, служители и инженери са една и съща професия, с един и същ трудов стаж и ако едните са се пенсионирали преди 20 години, а другите миналата година, разликата в пенсията е 2-3 пъти. Това справедливо ли е?“, попита социалистът.

 

В предаването “Денят започва“ проф. Гечев посочи формулата, която БСП предлагат за преизчислението: „Това, което ще се случи е, че между 12% и 25% ще се променят пенсиите, като ще бъде по-голям процентът при пенсиите, които са в средната част на скалата. По този начин предлагаме да се реши и третият проблем, а именно, че несправедливата пенсионна система в България е такава, че хората с голям трудов стаж получават същите пенсии като хора със стаж 6-7 години и това е сериозен проблем.

 

Затова увеличението трябва да е към хората, които имат не само висок брой години трудов стаж, но които са правили и по-големи вноски“, обясни социалистът, който допълни, че служебното правителство предлага да се преизчислят на принципа на по-голяма тежест на една изработена година. На пръв поглед това изглежда справедливо - хората, които са работили повече, да получават повече. Но има един проблем - броят на годините заблуждава, защото има хора с минимални социални вноски, а в частния сектор и работодатели, и служители са принудени да лъжат за реалните си заплати и да фиксират в договорите си по-ниско възнаграждение“, каза още той.

 

Проф. Румен Гечев посочи и притесненията на левицата за бюджета, свързани с разходите за здравеопазване: „Актуализацията на бюджета се предлага на практика без никакви реформи в сферата на здравеопазването. Ние последователно в предизборните си програми предлагаме промени, ще предложим и при даването на третия мандат, защото няма никакъв смисъл българският данакоплатец да налива повече пари в система, която не е реформирана и в която колкото повече средства гласуваме всяка година, толкова качеството на здравето е по-ниско“.

 

Според проф. Гечев най-логично и морално е президентът да даде третия мандат на БСП, тъй като Румен Радев е предложен от левицата и избран с огромно мнозинство. „Освен това “БСП за България“ има ясна програма, която беше защитена пред избирателите и показваме изключителна последователност в целите, които сме заложили в нея. Показахме и доста добра диалогичност в преговорите и разговорите с нашите потенциални партньори, като с ИТН проведохме много продуктивни срещи с икономическите им експерти и постигнахме съгласие по ключови цели за България. БСП стои доста стабилно на трудния политически терен в България“, категоричен бе той като допълни, че анализаторите посочват именно левицата като най-адекватната партия.

 

„България отново поради нерационално и безотговорно поведение на водещи български политици през последните 12 години се оказа в една операция, която се провали с гръм и трясък на НАТО в Афганистан, и ние не сме съгласни българският народ да плаща цената за това, че външно политическите и икономическите цели на САЩ и техните основни партньори се провалиха в Афганистан и мигрантите много скоро ще се появят на българската граница, а ние към момента сме неподготвени“, предупреди на финала проф. Гечев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3303 |29.07.2021 Борислав Гуцанов, БСП: Трябва да се сложи точка на заобикалянето на законите и то в най-важните направления – финансите и икономиката . 20| 5225 |19.07.2021 Проф. Румен Гечев: БСП няма да върне третия мандат . 16| 4094 |18.07.2021 Румен Гечев: От БСП зависи дали ще се формира кабинет или ще има нови избори . 7| 3125 |11.07.2021 Румен Гечев: Никой не може да управлява България без БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads