Четвъртък, 29 Юни 2017, 10:25
Frognews
14| 5696 |16.06.2016

Ген. Атанасов: Кадровата политика в МВР е кадрова търговия

.
Атанас Атанасов
Според член 105, ал. 2 от Конституцията на РБ България, правомощията и отговорността за опазването на обществения ред и борбата с престъпността е на Правителството. Обществените нагласи показват недоверие на хората в способността на властта да се справи с тези предизвикателства. Основните причини, които ние от ДСБ виждаме за неефективността на МВР са некомпетентност и зависимост на системата, каза ген. А. Атанасов.
На пресконференция ген. Атанас Атанасов представи позициятана на ДСБ, според която те са обусловени от наличието на следните конкретни проблеми;

1. Хронично недофинансиране, непрекъснатото търсене на финансови резерви за сметка на социалните придобивки на служителите в МВР. Системата има нужда от пари – на първо място за нормално оборудване, още по – добре за модерно , както и за стимулиране на служителите в зависимост от постигнатите от тях резултати.

2. Сгрешено разположение  на  силите на системата с оглед на оперативната обстановка. На лице е оголване на големи територии и успоредно с това имаме струпване на сили в определени точки, което се случва без критерии.
 
3. Порочната кадрова политика, която е превърната в кадрова търговия. Това води незабавно до два отрицатели ефекта :

Назначаване на възлови постове на зависими служители, които прикриват извършени нарушения и престъпления.

Демотивация на честните, съвестните и доказани професионалисти поради факта, че работата им, събираната от тях информация за олигарси и криминални кръгове се търгува от зависимите им началници.

Неизпълнението на Закона, чрез заобикалянето му , относно въведения принцип на „конкурсно начало“ на  израстване в кариерата също допринася за тази демотивация. Ярък пример за това  е дългият период от време, в който „временно назначени“ началници стоят на ключови позиции в системата. С други думи „временните” назначения всъщност са на „послушковци”.

4.Следващият изключително важен недъг на системата, с огромно значение за обществения интерес е разследването. Тази дейност в МВР е тежко неглижирана. Тук трябва да е силата на системата на МВР, защото липсата на резултати обезсмисля дейността му. Наблюдаваме слаба квалификация, липса на обучение, включително и на местата, където не работят други схеми.

5.Друг сериозен фактор са незаконосъобразните споразумения, водещи до размиване на границата между оперативните служби и прокуратура, което я превръща в специална служба, без парламентарен контрол.

6.Не на последно място отсъствие на политическа воля за справяне с корупционни практики в самата система на МВР.

В заключение,  подчертаваме , че нищо  от гореизброените изключително съществени проблеми не получи адекватно разрешаване чрез предложения ЗИД на ЗМВР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ангел Найденов: Анкетната комисия за самолета да не забави придобиването му 0| 1018 |29.06.2017 . САЩ въвеждат нови правила за полетите 0| 1702 |29.06.2017 . Порожанов: Недопустима е разлика в цените на продуктите от порядъка на 109% 1| 1823 |29.06.2017 . Експерт: Голяма заблуда е, че всички стоки трябва да са на едни и същи цени 0| 2233 |29.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах