Сряда, 18 Октомври 2017, 06:49
Frognews
3| 3506 |07.06.2016

Проф. Начев: Липсва кадрова политика за медици в България

.
проф. Генчо Начев
Документално и административно Министерството на здравеопазването трябва да формулира кадровата политика в здравеопазването, заяви по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на СБАЛССЗ „Света Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия.
Проблемът за намаляването на медицинските сестри в България е комплексен. Според мен липсва кадрова политика в България, не е въпросът само за медицинските сестри, ако се замислим за лекари в определени специалности, никой не прави прогнозни в следващите 10-20 години колко хора са в пенсионна възраст, колко хора ще могат да работят.

Доста време се е неглижираше въпросът с медицинските сестри. Защо отиват в чужбина. Комплексно е отново, но три са основните фактори. Първо отиват в една уредена страна, където всичко е ясно, няма да чакаш да си платиш тока и други. Второто заради, което отиват в чужбина е заради финансовата страна на нещата и третото, което е отношението. При медицинските сестри много няма къде да се прави кариера, но отношението на висшия медицински персонал към тях е много по-добро, отколкото в България, добави проф. Начев.

В СБАЛССЗ „Света Екатерина“ всички медицински сестри били на основен договор. Ние пращаме сестрите на специализация. Сестрата трябва да влезе в психологията на пациента, за да му помогне за лечението.

За това кой е виновен, че в страната няма кадрова политика Начев заяви, че основно кадровата политика трябва да е предмет на съсловието. Всяка една специалност трябва да създаде регистър какъв лекар, на каква възраст, колко специализирали и колко се обучавали има. Това значи, че лекарският съюз трябва да стой зад тази работа-нищо не се прави. И документално и административно Министерството на здравеопазването трябва да формулира всичко в една наредба, каза проф. Генчо Начев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Хиляди украинци се събраха пред парламента заради борбата с корупцията 0| 2263 |17.10.2017 . Лидерът на „Боец“: Бойко, знаеш ли, че този народ умира? 3| 2638 |17.10.2017 . Авиатор: Мародерчета, за колко пари продадохте зад граница 12 бойни самолети СУ-22? 3| 2824 |17.10.2017 . Шефът на ВКС иска да освободи заместника си, свиква спешно събрание 0| 2411 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах