Реклама / Ads
4| 5408 |13.10.2022 НОВИНИ

Ген. Димо Гяуров с нова версия за взрива на Кримския мост: Не е камионът, няма осколки

.
Димо Гяуров
„Мостът беше изключително професионално ударен. Някой демонстрира какво може да се случи. Не съм сигурен, че е камион. Взривът е много специфичен. Няма осколка, няма поражения от осколки. Изглежда като насочен срещу влаковата композиция бризантно запалителен взрив, който постигна голяма детонация, в резултат на което паднаха два елемента от моста и запалиха железния път. Няма да узнаем истината. ФСБ пробутва информация, изгодна на Руската федерация”. Това заяви ген. Димо Гяуров.
 

„Нито един официален представител не е обвинил България в каквато и да е съпричастност, с изключение на малко косвени думи на шефа на следствения комитет на Руската федерация, който каза, че камионът е преминал през България и изпълнителите са украинци, руски граждани и чужди държави, които са им оказвали съдействие, разбирай България. Някои от официалните медии споменават България с противни заглавия, че бомбата е минала оттук”, коментира Гауров пред Нова телевизия.

 

Той е убеден, че няма как страната ни да бъде замесена. „Договорът за тези рула е сключен на 8 февруари - много преди началото на войната. Те са пребивавали на наша територия, напуснали са страната 20 дни преди взрива. Категорично България дори и косвено не може да бъде навързана в тази поредица от действия”, каза Гяуров.

Според него обаче мостът е легитимна военна цел.

 

„Той е незаконно построен на украинска територия. Могат да правят с него каквото искат”, каза Гяуров. Според него обаче Украйна няма интерес да го събаря по множество съображения.

 

„Ако имам дългосрочни намерения да освободя Крим, ще го оставя, за да могат руските войници да се изтеглят, иначе ще настъпи голяма касапница”, каза Гяуров.

„Второ – неминуемо Украйна мисли за времената, когато ще настъпи мир. Това е много важна артерия”, обясни Гяуров.

 

Според него никой няма интерес конфликтът териториално да се разширява и нито една от световните сила няма да допусне подобно нещо.

 

„Струва ми се, че войната ще стане бавна. Идва зима, войната е тежка, Русия разчита на забавяне, Украйна ще се опита да бърза. Неминуемо светът ще бъде уморен, огладнял, останал на студено. В Америка републиканците показват, че няма да продължат до безкрай тази политика на финансиране на Украйна и снабдяването й с оръжие. При една промяна в Конгреса, не се знае накъде могат да тръгнат нещата”, коментира той.

 

Според него няма никакъв проблем с това, че посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на първото заседание на 48-ото НС.

„Народните представители вече са избрани, така че могат да вземат всякакви решения. Няма тесни правила на дипломатическия протокол. Може да вземат това решение. Нищо различно от поведението на останалите европейски представители”, коментира Гяуров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 20169 |13.10.2022 Стефан Янев най-сетне проговори за Митрофанова . 8| 3630 |13.10.2022 Лукашенко обяви създаването на съвместна групировка войски с Русия. Киев е заплашен от нова офанзива от Беларус? . 35| 4355 |13.10.2022 Окончателно: Митрофанова и посланикът на Беларус аут от първото заседание на парламента . 0| 52367 |13.10.2022 Зорница Русинова: С последното преизчисляване на пенсиите още веднъж се задълбочи диспропорцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads