Реклама / Ads
14| 4489 |02.03.2024 НОВИНИ

Ген. Олександър Сирски уволни командири, които губят на фронта

.
Олександър Сирски на фронта
Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски е уволнил командири, които не се справят с удържането на позиции край Авдеевка. Това съобщи той в "Телеграм" канала си, след като посети Източния фронт.
 

"В продължение на 3 дни ми стана напълно ясно защо при еднакви показатели на окомплектоване на личния състав, въоръжението и техниката едни бригади успяват да удържат вражеските атаки и заеманите позиции, а други - не. Проблемът е в кадрите, в квалификацията и опита на командирите и тяхната способност да вземат адекватни решения", написа той. За да подобри ситуацията, Сирски е изпратил в отделни бригади група специалисти, които ще споделят своя опит за водене на бойни действия и за оказване на помощ. Има обаче и уволнения - в случаите, "когато командирът не владее обстановката, а неговите действия и команди директно застрашават живота и здравето на подчинените му". Сирски не споменава имена.


Освен това подразделенията на Източния фронт са обезпечени с допълнителни резерви, боеприпаси, дронове и др. Сирски специално отличи подразделенията на ВСУ, които са удържали отбраната на Източното направление, като спомена операцията на 54-та бригада за ликвидацията на две колони на руската армия, както и героичната работа на 25-а и 47-а бригади в боевете за Орловка и Бердичев, 79-а бригада - за отблъскване на атаката към Новомихайловка.


"Ситуацията на Източния фронт остава сложна, но контролируема", обобщи Сирски. Преди два дни той обвини отделни командири за пробивите на фронта край Авдеевка. "На Авдеевското направление при някои командири бяха открити пропуски в контрола на ситуацията и оценката на противника, което повлия на устойчивостта на отбраната на отделни направления", отбеляза той.


New York Times пише за "удивително слабата отбрана" на Украйна на запад от Авдеевка. Изданието публикува спътникови снимки на украинските укрепления, които нарича "редки" и "елементарни". "На тези обранителни линии липсват допълнителни укрепления, които биха помогнали за забавянето на руските танкове и защита на основните пътища", пише вестникът. Американските чиновници се опасяват, че сега Украйна може да се сблъска с последиците, тъй като руските войски "бавно, но сигурно се придвижват зад пределите на Авдеевка".


"Украинското командване имаше достатъчно време да се подготви за отбрана зад пределите на Авдеевка", смята изданието. И напомня, че Зеленски обеща да укрепи този район още в края на ноември, но до този момент нищо съществено не е направено. Сега зад пределите на Авдеевка се готвят нови позиции, "но те са несравними с мащабите на руските укрепления на юг".

 

Дава пример с позициите на Русия край Вербово. "Вербово има кръгови укрепления. Те започват с окопи, които са достатъчно широки, за да станат капан за настъпващите танкове и бронетехника. Зад тях има мрежа от циментови препятствия, известни като драконови зъби, които също се използват за спиране на транспортните средства, и накрая - обширни окопи за пехотата", пише изданието. То напомня, че руснаците са започнали да осигуряват отбраната си половин година преди настъплението на ВСУ, а Украйна е стигнала до този въпрос едва преди три месеца, тъй като е разчитала само да настъпва. Освен това не стигат пари и работна ръка. "Забавянето в строителството на укрепления означава, че украинските войски сега ще трябва да строят своите отбранителни линии под огъня на руската армия, което значително усложнява задачата", заключава изданието.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2542 |02.03.2024 Отровиха царски орел и още 13 животни в Странджа . 1| 2390 |02.03.2024 Облачна събота, температури 8-13 градуса . 4| 2627 |02.03.2024 Нови изтребители ще бъдат в украинското небе през 2024 . 8| 3970 |01.03.2024 Росен Плевнелиев: Идват много трудни времена за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads