Реклама / Ads
1| 3830 |04.02.2019 НОВИНИ

Ген. Събев: Има риск от световна надпревара в ядреното въоръжаване

.
Най-вероятно европейските страни от НАТО ще упражнят натиск върху САЩ и Русия за запазване на Договора за ликвидиране на ядрени оръжия със среден и малък обсег и промяната му, така че да включи и други страни, разполагащи с такива ракети.
 

Това заяви пред БНР бившият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

 

Миналата седмица Вашингтон обяви, че започва процедура по 6-месечно излизане от споразумението, подписано през 1987. Изтъкнатата причина са разработвани от Русия нови ракети, противоречащи на условията на договора.

 

В шестмесечния период има възможност страните отново да се върнат на масата на преговорите и да спасят този договор, макар и малко променен, смята Събев. Той допълни, че Москва говори срещу договора още от 2005, защото споразумението не е включвало други страни с такива ракети, като Китай.

 

„С разгръщането на тези нови ракети на Русия се поставя нов етап във въоръжаването с този клас оръжия, което беше премахнато с този договор от 1987. Проблемът с тези ракети е, че те имат много малко време за долитане до своите цели. Въпрос на минути е. Всички европейски столици, военна инфраструктура са под постоянна заплаха от тях. Нарушава се стабилността и намалява прага за използване на ядрено оръжие. Заради това европейските страни искат този договор да бъде спасен“, обобщи Събев и допълни, че отпадането на договора рискува надпревара с такова въоръжаване в Европа, Близкия и Далечен Изток.

 

„Този договор ограничаваше развитието на такива способности на двете основни държави – САЩ и СССР. Сега ситуацията е коренно променена. Можеше постепенно да бъдат привлечени други страни в него – Иран, Китай, Индия развиват такъв потенциал. Ако договорът бъде разрушен, това означава, че други страни също могат да прибегнат до производство на такова оръжие. Не само европейската, но и световната стабилност (ще е поставена под риск). Повишава се рискът от избухване на регионални конфликти“, каза Събев.

 

Неговото мнение е, САЩ са излезли от договора именно, защото Русия го е нарушавала и защото са ангажирани с европейската сигурност.

 

„Съединените щати и Тръмп са силно ангажирани към НАТО. Не очаквам сделка за сметка на европейските съюзници“, допълни Събев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4218 |30.01.2019 Белезници и пранги само при риск за бягство или агресия . 1| 4185 |16.01.2019 Световната банка разработва вариантите за тарифиране на тол таксите . 1| 4157 |09.01.2019 Световната банка предупреждава за спад на глобалната икономика . 8| 4974 |07.01.2019 Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка от 1 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads