Реклама / Ads
0| 3298 |16.04.2022 НОВИНИ

Георги Ганев: Инфлацията ще е двуцифрена, но няма да стигне стойностите от 90-те

.
Георги Ганев
Ще продължава да става все по-скъпо по две причини. И докато те не изчезнат - тези процеси, може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората причина е войната

Това заяви по НТВ Георги Ганев от "Демократична България”.

Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1 процента. „Да не забравяме, че това увеличение на пенсиите идва след две години на рекордно повишение на парите за старост – с добавки и други.

 

Все пак социално-осигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Нека обаче да диференциираме – никой не казва, че пенсиите в България са високи. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея”, посочи той.

 

„Много споря с колеги, които казват, че трябва да се дават повече пари. Но именно повечето пари са причина за инфлацията – увеличава се броят пари. Търсим всякакви възможности – бюджетни и други – да подпомогнем пенсионерите”, категоричен е Ганев.

По думите му инфлационните процеси ще продължават докато не изчезнат и двете причини.

 

„Разходите за фундаментални неща като торовете – които са също толкова важни колкото горивото, тепърва ще продължат да нарастват. Предполагам, че секторът на услугите ще бъде по-малко засегнат. Но сектори в производството – като индустрията, селското стопанство и транспорта, че пострадат тежко”, подчерта той.

 

Според него положението не е чак толкова лошо, че да свикваме с двуцифрени стойности на инфлацията. „Със сигурност нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век – няма да достигнем. Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности”.

 

Предлагаме вдигане на прага за ДДС до 160 000 лв. и намаляване на лихвата за забавяне, подчерта Ганев. Той коментира и избора на нов шеф на БНБ. "За управител на БНБ трябва да се предложи човек, който да е безспорен, очаквам повече кандидатури", категоричен беше той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2948 |14.04.2022 ”Демократична България” с мерки срещу инфлацията . 0| 5500 |13.04.2022 Георги Мамалев: Aтанасов е момче с връзки. България има нужда от образование и култура . 0| 2887 |13.04.2022 Н. Ананиев: Инж. Георги Златев иска парите, които той е трябвало да контролира . 0| 3339 |06.04.2022 Инфлацията в Русия достигна 7-годишен връх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads