Реклама / Ads
0| 12426 |27.05.2022 ИНТЕРВЮ

Георги Георгиев пред Фрог: Шефът на БАБХ шикалкави за подкупа, уклончив е, твърди, че на ГКПП “Кап. Андреево” има контролиран хаос

.
Георги Георгиев, депутат от ИТН
Шефът на БАБХ шикалкави за подкупа, говори уклончиво, твърди, че на ГКПП “Кап. Андреево” има контролиран хаос.
 

Това каза пред Фрог нюз зам.-председателят на “Антикорупционната” комисия към Народното събрание Георги Георгиев от ИТН  относно изслушването вчера на шефа на “Евролаб 2011” Васил Димитров, шефа на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов за хаоса на границата, създаден след закриването на частната лабораторият за фитосанитарен контрол.

 

Ето какво още уточни той: 

 

Г-н Георгиев, с какво впечатление останахте, след като в антикорупционната комисия бяха изслушани страните по случая със спряната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП “Кап. Андреево” и последвалия хаос с тировете?


Моите въпроси бяха в една посока - да установя дали практиката, която навремето разкрихме в 43-тия парламент в комисията по ревизия по изземване на бизнес - спомняте си случая “Илчовски” , продължава и в момента, но с новото управление. Исках да разбера истината и от двете страни. Задавах конкретни въпроси на изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов - как е бил подготвен, след като още с встъпването си в длъжност е установил проблем с договора на фирмата, а чак през май нарежда единствено централната лаборатория да извършва всички изследвания. Т. е имаме един период от 4,5 месеца, в който очевидно е бил наясно с проблема, но няма предприети действия. Питам се дали през това време не е имало време за комуникация от едната и от другата страна - едните да предлагат комисионна, а другите да пристъпят към изземване на бизнеса. Другите въпроси бяха в посока писани ли са докладни, правени ли са анализи, сигнали за корупция подавани ли са и как това се е случвало във времето. Ако познаваме тази хронология, можем да разберем какво точно се е случвало. 


И какво ви каза той?


Отговорите на г-н Даскалов бяха доста уклончиви. В изказването си, когато говореше за този бизнес, той натърти на “апетитен бизнес”. Това ми направи силно впечатление. Зачудих се дали това е негова работа да определя кой бизнес е апетитен и кой не. В случая говорим за частна фирма, която има интерес да търси максимална печалба. А ние трябва да търсим корупция в държавните служители, министрите и зам.-министрите. 
Доколкото зная, държавата трябва да контролира дейността на частната фирма. 
Точно така. Ако има увреждане на бюджета и интересите, трябва да търсим кой го е допуснал, но това не е частната фирма. Т. е. вместо да коментираме назад кой го е допуснал, ние коментираме частната фирма. 


Разбра ли се тази фирма “Евролаб 211” как си е вършила работата на границата?


Тя е била подложена на множество проверки. И нищо нередно не е открито. Това е проблема, че всичко е наред с тази фирма и те също го декларираха. Аз изрично попитах представителя на частната фирма и той потвърди, че му се е обаждал човек от името на олигарх. Попитах и Даскалов относно твърденията му за даден подкуп. 


И какво ви каза?


Започна да заобикаля по темата - ми то не може да се каже, че е точно подкуп. Питам го: “Кой ви предложи, ето това е комисията, кажете името. Ние затова сме се събрали”. А той: “Ми не, не мога да кажа, то не може са се счита, че е подкуп”. В един момент Даскалов започна да шикалкави. Всичко, което беше гръмко казано, че му е предлагано, май не е точно така. Накрая ключовото беше заповедта, с която той нарежда само на една лаборатория да извършва изследванията. Има възможност тази заповед да бъде обявена за нищожна. Ще излезе, че тази заповед е инструмента, с който се отнема правото на бизнес на всички лаборатории.  За мен това е много притеснително.   Затова го попитах дали ще си подаде оставката. В момента ситуацията с тировете не е толкова тревожна, но той не е отишъл в кабината на тира. 


Стана ли ясно колко ще струва на държавата, след като поема дейността по фитосанитарния контрол?


Два пъти зададох въпрос относно бюджета. Отначало Христо Даскалов започна да обяснява за едни фантастични приходи. Това добре, но поиска да каже какви са разходите и крайния баланс. Отговорено ми бе: “Не мога”. След което се поинтересувах: “След като сте предприели тези действия, сте имали нужда от време, да да ги планирате. можете ли да кажете план за приходите и разходите?”. Каза: “Нямаме”. Другото, за което се поинтересувах, е  каква организация са създали на границата, защото от това, което се вижда в момента там, е  че няма такава. 


Получихте ли отговор?


Казаха ми: “Това е контролиран хаос”. Представяте ли си висши управител да ми каже, че това е контролиран хаос. 


В крайна сметка какъв е резултата от това изслушване? Ще се предприемат ли някакви действия или ще продължи “войната” на границата?


Попитах представителя на ГДБОП дали разследва кой е олигарха, който иска да вземе бизнеса и той ми каза: “Не”. Доколкото разбрах има подедени сигнали, има движение в прокуратурата и ДАНС. Ние не сме гласували нищо. Нямахме закрито заседание, на което да чуем класифицирана информация. 


Защо?


Просто председателя го отмени. Според мен те правят всичко възможно да изменят фокуса към това фирмата колко е печелела, а не към това дали има или не опит да изземване на бизнес. 


Хората не обичат богатите, нали така? 


 Когато се говори, че някой печели много с подкрепата на държавата никой не го обича. Но тук се избягваше ключовата тема и реално само аз я връщах, за да разберем дали става въпрос за опит за изземване на бизнес. Нали срещу това се борихме, ходихме по площадите. Най-важното за мен бе да разбера дали тази вредна практика продължава и днес. 


И какъв е изводът?


Да ви кажа честно не успяха да ме разубедят.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8448 |26.05.2022 Страхил Делийски пред Фрог: Управление на „Възраждане“, „Български възход“ и БСП не е реален сценарий, използва се за политическо надприказване . 0| 7450 |24.05.2022 Писателят Йото Пацов пред Фрог: Кирил и Методий са равноапостоли, приравнени с учениците на Исус Христос . 0| 10281 |18.05.2022 Адв. Величков пред Фрог: Целта е ВСС да отхвърли искането за освобождаването на Гешев в последния момент . 0| 51940 |18.05.2022 Осман Октай пред Фрог: Вчера Доган потърси успокоение и опрощение за извършените злини. Друг пише философските му анализи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads