Реклама / Ads
14| 5020 |16.08.2010 НОВИНИ

Георги Първанов и Бойко Борисов се чуват нерядко

.
Георги Първанов
Няма хлад в отношенията президент - премиер. Първите мъже в държавата ни са затоплили контактите помежду си и общуват без посредници.
 

"Чуваме се нерядко", призна в петък пред "24 часа" президентът Георги Първанов, пише вестникът. Часове по-рано премиерът Борисов изненадващо изсипа щедри похвали към Първанов. Така се разбра, че диалогът между тях е възстановен, след като предишната седмица Борисов за пореден път отправи остри критики към държавния глава. "Няма нещо, което драматично и радикално да е променило отношенията ни - бе откровен Първанов. И добави: - Във всеки случай доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, са забравени вече." За Първанов е важно, че има засилен диалог и между институциите.

"Без съмнение това е една заявка за добър тон в отношенията между институциите, казва президентът. В крайна сметка добрите ни контакти и взаимодействие са в основата на добрия институционален климат в България. Ценя високо такива оценки и се надявам този тон да се запази през идващия политически сезон, който е особено важен за изхода на България от кризата." "Чуваме се нерядко. Доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, да са забравени вече. Действително това, което излиза на повърхността, е част от един засилен диалог между институциите.

"Отдавна се опитвам да наложа една по-активна роля" в дипломацията, казва още президентът пред 24 часа. "Нека да припомним, че при предишната ми визита в Израел и при гостуването на палестинското ръководство през 2008 г. издигнах идеята на българска територия да се направи общ бизнес форум на палестински и израелски бизнесмени. Това са стъпки за създаване на доверие между двете страни и, разбира се, по отношение на България. Но каквото и да има, аз не бих могъл да коментирам. Когато става дума за такъв тип дипломация, публичните коментари са противопоказни. И второ, да не забравяме все пак, че големите посредници са други - САЩ, Европейският съюз и една тяхна по-активна роля би могла да сближи позициите и от непреките към преките преговори да се постигне едно трайно и справедливо решение на близкоизточния въпрос. Не бива да се надценяваме като възможности... Много добре работя с Н. Младенов Обсъждаме много въпроси - не само кадровите, но и съдържателните въпроси на българската дипломация. Дори там, където има несъгласие, то се преодолява в диалог с аргументи и без публични спорове и препирни. Надявам се този модел на работа да се прехвърли и върху отношенията ни с други министри, които имат отношения към моите конституционни права. Само в диалог можем да правим общата българска политика.

По повод назначението на Шкумбата като дипломат в Америка президентът Първанов казва, че "Ако не беше истина, щеше да е един хубав виц. Мисля, че това е едно неуместно предложение, което не издига авторитета на българската дипломация. И друг път са правени компромиси, но случаят е доста фрапиращ. Не искам да коментирам личността му, но в българската дипломация има много по-силни кандидати за едно такова място. Българската общност в Чикаго е сложна и много амбициозна от гледна точка на контактите с родната и там трябва да има един много високо подготвен дипломат. Трябва да вдигаме критериите за дипломатическа служба, а не да ги снижаваме. Още повече че кризата ще наложи редукция в много от посолствата и ще имаме по-голяма възможност за избор на кадри.

"С военния министър ще си общуваме по устав, казано на военен език", продължава в интервюто Г. Първанов. "Тоест в рамките на конституцията, на законите и на утвърдените правила. Длъжен съм да подчертая, че има едно първо предложение за ръководството на служба "Военна информация", което е предложение на Съвета за отбрана и на самия министър. И аз застанах зад него - това е на един от заместниците на службата. Впоследствие незнайно защо то беше снето и заменено с други кадрови идеи. Обичам да вземам информирани решения и това наложи да направя своите срещи с кандидатите. Държа на позицията и оценката си, че комодор Гагашев е един много подготвен в професионално отношение висш военен и затова съм подкрепил предложението за заместник на Съвместното оперативно командване. Мисля, че там би бил много силен. В същото време се убедих, че кандидатът от самата служба, не искам да споменавам името му, е един много добър разузнавач, бил е на тежка отговорна мисия в труден момент. Противно на внушенията, които бяха направени в публичното пространство, искам да кажа, че той има специализация в Германия и Канада. Подкрепям министъра да се направи ревизия и да се контролират финансовите потоци във военното разузнаване, но държа на идеята си, че един ръководител от самата служба би могъл да съхрани този висок авторитет и оценки, които службата получава".

"Стремя се да бъда позитивен коректив на правителството и да отстоявам позиции, които имат присъствие в обществото", казва още Първанов. "Не следя с нетърпение рейтингите. Когато спечелих първия мандат през 2001 г., имах убийствено нисък рейтинг и оттогава гледам скептично на всички проучвания. А и не вярвам, че за един месец човек може да вдигне или свали рейтинг, още повече по конкретни събития. Ако е така, това е израз на някаква цялостна оценка, а не на отделни мои действия. Ще продължа да отстоявам позициите си по социалната проблематика. Както виждам, моята позиция по отпуските не се различава от тази на синдикатите или пък на авторите във вашия вестник. Съзнавам, че проблемът с отпуските трябва да се изчисти, но беше добре да има повече време. Защото при дефицит на време ще се стигне до отнемане на конституционни права на гражданите със задна дата. А това противоречи не само на конституцията, но и на европейските норми. Не искам да предричам, но допускам, че КС ще прочете внимателно това съвместяване на приетите законодателни норми с европейските директиви и конституцията".

"Президентската институция инициира много силна дискусия за здравеопазването, включително с идеи за преструктуриране на здравната мрежа", коментира Първанов. "Здравната реформа не бива да се прави само от гледна точка на финансирането. Нека да припомня, че миналата година предлагах да имаме не нулев дефицит, а да е в рамките на 3%, за да се отпуснат средства в здравеопазването и образованието. И ако това беше станало, можеше да сме извървели част от пътя. Но нека да я видим тази реформа, облечена в законови норми, и тогава мога да коментирам. Правителството трябва да е достатъчно решително в реформата, но и да отчита позициите на съответните организации. Не знам дали има лекар, който взема 60 000 лв., но аз не съм от онези, които завиждат на високите доходи на лекарите. От техния професионализъм зависи животът на много хора и аз гласувам да имат високи доходи, но разпределянето да не бъде на калпак. Нека тези, които са натоварени с висока отговорност, да получават повече и от президента.

"Науката е в основата на стратегията "Европа 2020". Там се залагат параметри за финансиране на науката и технологични изследвания от 3%. А при нас е 0,3. А ние имаме много по-голям потенциал от други страни - вижте какво правят математиците ни...Познавам много хора от науката, но не знам и един, преуспял материално. Тези хора, както лекарите, биха могли да правят многократно по-големи пари навън, особено тези от математическите и техническите дисциплини. Мисля, че тази дискусия не ни прави чест, защото не в науката изтичат големите български пари...В сивата икономика, в контрабандата, която така и не беше ограничена и оттам не дойдоха големите пари, които ни бяха обещани. Там трябва да е акцентът".

За икономическия екип на кабинета президентът обяснява, че това не е негова работа да кадрува, "премиерът ще решава. Но фактът, че се наложи актуализация на бюджета, а и предизвикателството, пред което ще ни изправи бюджет 2011 г., когато вече няма да имаме резерва, който е на санитарния минимум, когато все още го няма този очакван ръст в икономиката, говори, че трябва да се търсят други решения. Без да съм от тези, които чертаят апокалиптични прогнози...Хората нямат съзнанието, че нещата се променят в позитивна посока, няма го и в бизнеса - вижте продължаващите проблеми в строителния бранш например. Проблемът е, че го няма това съзнание и у семейството - както в бизнеса, така и в най-малката социална единица никой не може да си направи план за няколко месеца напред.

По повод идеята да се свика КСНС за съдебната реформа, Първанов коментира, че поддържа тази идея, но провеждането е функция на готовността на изпълнителната и законодателната власт със съответните промени в законите, както и на волята на съдебната власт да участва в процеса.

За начина, по който се развиха енергийните проекти, президентът обявява, че е доволен. "Правителството се опитва да активира енергийните проекти, които са важни с оглед на изхода от кризата. Освен че чрез тях много българи ще се реализират в една високоплатена дейност, най-важното е, че си осигуряваме трайно присъствие на енергийния пазар. Приветствам това, което стана през последните седмици, оттук нататък не искам да коментирам, защото става дума за чисто технически проблеми. Само ще кажа, че за АЕЦ "Белене" съм водил разговори с руското държавно ръководство да се смени схемата на индексиране на цените за оборудването, което би могло да намали значително цената. И руската страна през февруари 2009 г. прояви разбиране. Радвам, че към съседна Сърбия е направена оферта, защото това създава гаранция за реализация на произведената енергия. Но смятам това за приключен период в моята активност, защото сега съм се обърнал в друга посока - търся други възможности по линия на диверсификацията с природен газ. И реализацията на проекта с Азербайджан ще ни позволи да получим повече от 1 милиард куб.м газ, който върви по друго трасе. И това е пробив в идеята за диверсификация. Но пък налага ускоряване на работата по междусистемните връзки между Димитровград - Комотини и България - Турция, която също може да бъде построена за кратко време.

За министър Божидар Димитров и квалификацията му за народа за народа и археолозите, Г. Първанов коментира, че е недопустимо един политик да се изказва по такъв начин. "Но това не е изолирано явление. Има тенденция на огрубяване на политическия език, дава се воля на омразата, на агресията, на озлоблението, на злоречието. И много политици си мислят, че колкото по-грубо говорят, толкова по-интересни са. Струва си да има дебат в общството, особено в медиите, на чийто терен се разиграва това. Мисля, че сме стигнали предела, аз съм готов да участвам в един такъв дебат с по-цялостна позиция. Трябва някой да каже стоп на омразата в политическата риторика, а и не само в политическата" (със съкращения от 24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4538 |16.08.2010 Кибритчето при Бойко колкото при Тато . 4| 6143 |15.08.2010 Борисов: Ремонтираме пътната инфраструктура на Северна България . 23| 5974 |14.08.2010 Цонев : Аз съм по-добър от Кеворк, Бойко е първокласник в пиара, . 14| 5836 |13.08.2010 Борисов: Прибрали 12 млн., а свършили работа за 1 лев!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads