Реклама / Ads
36| 5822 |14.05.2021 НОВИНИ

ГЕРБ се жалват заради чистките в НАП и ”Митници”. Намесиха Божков, Ананиев се оплака от натиск

.
Напълно очаквана бе темата на извънредния брифинг, който партия ГЕРБ даде в централата си - чистката в българските институции, която се случва часове след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Томислав Дончев заяви, че няма да говори за реваншизъм, но въпреки това рокадите бяха определени като политически, а от ГЕРБ са особено притеснени и питат - кой стои зад тези назначения, шепне ли някой в ухото на Радев, този някой живее ли в Дубай.
 

Бившият финансов министър Кирил Ананиев пък заяви, че в първия служебен кабинет е бил подложен на натиск от страна на държавния глава. Първата му задача била именно да уволнява шефовете на НАП и "Митници", но той отказал.

 

Бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че при тази ситуация толеранс от няколко дни към служебното правителство не може да има. Причината - скоростта и степента на радикализъм, които изискват определена реакция. Спомената бе и липсата на парламентарен контрол. Това е интересно твърдение от устата на когото и да било от ГЕРБ. Защо? Защото министри и най-вече бившият вече премиер Борисов бяха упорито крити от депутатите през последната година с процедурни врътки.

 

Радев оказал натиск върху финансовия министър в първия служебен кабинет Кирил Ананиев. Новината заяви самият той и посочи - не се поддал на натиск и дори бил готов първо да се жертва. Не стана ясно съвсем обаче защо за това се говори едва сега. Ананиев отговори на журналисти, че и преди е говорил по темата, но разговорът с президента бил "достатъчно политически организиран, за да няма свидетели". ГЕРБ не очаквали, че ще има нов служебен кабинет, а няма да има ново правителство и поради тази причина въпросът не е коментиран скоро.

 

"Добре познавам какви са основните функции на служебния кабинет. Те са две - да се организират честни и прозрачни избори и да се преведе страната през този труден период без сътресения като се осигури нормалното функциониране в публичния сектор в условията на политическа криза. Свидетели сме обаче, че без необходим анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции, каквито са НАП и "Митници". Тези две агенции са кръвоносната система във финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение и в двете системи. Това може да доведе до рязък спад в приходите в бюджета. Като член на първия служебен кабинет на президента той ми постави две задачи - незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и "Митници". Бях категоричен - първо да уволни мен, а после ако реши - тях. Второто искане бе при един бюджет, приет няколко седмици по-рано, да осигуря без никакъв източник увеличаване на бюджета на Министерството на отбраната с 300 милиона лева. Това правилна финансова политика ли е? Води ли до стабилност", попита Ананиев.

 

Бившият финансов министър в кабинета "Борисов 3" се похвали с резултатите за последните 5 години по отношение данъчните приходи. По думите двойният ръст е резултат от ефективната работа на администрацията. . Само за четирите месеца на тази година с събрани 2 милиарда 300 млн лева повече спрямо същия период миналата година, обясни Ананиев.

 

Рокадите в НАП и "Митници" обаче според ГЕРБ ще доведат до сътресения и приходите ще намалеят, което в условия на криза би било пагубно. Според апокалиптичния сценарий трудно би било да се продължи плащането на надбавките от 50 лева за пенсионерите и икономическите мерки за бизнеса.

 

"Ако приходите намалеят, това значи нов дълг, влизане в дългова спирала, дефицит, който ще е много висок. Ще трябва да се замислим отговаряме ли на критериите от Маастрихт за приемането на еврото и други важни държавни въпроси", категоричен бе Ананиев.

 

Ананиев дори се застрахова - в близките няколко месеца се очаквал допълнителен ресурс по две направления - инструментът SURE и преместването на датата на корпоративния данък. В този смисъл:

 

"Имайте предвид, че служебният кабинет няма основание да си припише тези допълнителни приходи и да ги отчете като свой резултат", посочи Ананиев.

 

От ГЕРБ няколко пъти посочиха, че поемат ангажимента да следят обективно изпълнението на приходите и да решат - правилни или не са били тези "политически уволнения".

 

Заповедта на Радев към Ананиев в първия служебен кабинет довело до напрежение и тогавашният служебен министър месец-два се опитвал да върне самочувствието на тогавашните директори на НАП и "Митници". И заради случилите се скандални назначения и тези резки промени Ананиев решил да оттегли иначе подадената ръка към наследника си.

 

В пресконференцията се включи Тома Биков. Именно той смело заговори за връзката на бившия хазартен бос Васил Божков, който бил "коалиционен партньор на това правителство".

 

"Основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори. В името на това първото, което прави, е да смени шефа на НАП и шефа на "Митници". С какво ще спомогне това за честността на вота? Това трябва да обясни президентът, премиера, служебния министър на финансите. С тези ходове се цели едно - онази част от олигархията, която живее извън страната, да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата. Затова много ясно финансовият министър трябва да каже - кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП, бил ли е той в Дубай през последните години? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков и каква е причината да се смени основният свидетел по делото покрай ОЛАФ? Как може това да са първите неща, които да прави новия министър? Това са най-големите проблеми (...) Тези, които ще се облагодетелстват от тези промени, няма да са малкия и среден бизнес. Тези скандални назначения са свързани само с едно и очевидно има нов коалиционен партньор", отсече Биков.

 

"Много съвпадения стават с единия коалиционен партньор в това правителство. Защо поставям въпроса? Защото съм гражданин като вас. Но не знам защо задавам въпроси. Това трябва да го правите вие (журналистите, бел.ред.). Няма осветляване, а затъмняване на някои неща. Там се разхождат хора, които са учредители на партията на Божков", отсече още Биков.

 

Това не са изказвания в ракурса "бият нашите", отсече бившият вицепремиер Томислав Дончев, който отсече, че тук не става дума за партийни щети, тъй като уволнените лица не са членове на партията и нямат общо с ГЕРБ. Щетите според Дончев са върху държавата.

 

"Обичайният отговор на това би изисквал да говоря за реваншизъм, но няма. Дали това е опит за овладяване на държавния апарат? Вероятно да. Съществените въпроси са два - първо чие предложение са всички тези кадрови попадения. Те не са се появили от нищото, не са срещнати на тротоара. От кого са предложени? Вторият въпрос е кой ще носи отговорност за техните действия?", попита още Дончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 3663 |14.05.2021 Христо Проданов, БСП: Ако има честен вот, ГЕРБ ще паднат със 150 000 гласа. Няма да са първи . 7| 2990 |14.05.2021 Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя заради насилието в Газа . 5| 3482 |13.05.2021 Ивайло Динев: ГЕРБ е много трудно да управлява отново . 6| 4201 |13.05.2021 Татяна Дончева: Хората, които са слуги на ГЕРБ, трябва да бъдат отстранени от държавната администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads