Реклама / Ads
3| 2683 |20.06.2023 НОВИНИ

ГЕРБ се отрекоха от абсурдните промени в ЗДОИ, внесени от техни депутати

.
Партия ГЕРБ се отрече от законопроекта за промени в Закона за достъп до обществената информация, под който стоят подписите на няколко депутати от редиците на Бойко Борисов. Идеите нажежиха обстановката в общественото пространство, тъй като предвиждат изменения, които противоречат на Конституцията и на практика ще скрият начина, по който се разходват публични средства.
 

Предложенията за промени в законопроекта на Министерския съвет са постъпили между първо и второ четене. Зад тях застават депутата Анна Александрова, Любен Дилов, Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев, Георги Кръстев, Евгения Алексиева и Бранимир Балачев.

 

В писмена позиция до медиите от ГЕРБ посочват, че няма да допуснат нарушаване и ограничаване правото на гражданите да задават въпроси по ЗДОИ до родните институции. 

 

"Предложенията за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация са направени от Националното сдружение на общините в Република България, в което членуват кметове на населени места, издигнати и подкрепени от различни политически сили. Предстои постъпилите текстове да бъдат разглеждани от работна група, в която ще участват представители на всички парламентарно представени партии, както и всички заинтересовани страни в процеса. На нея ще бъдат обсъдени направените предложенията и ако бъдат приети ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия", се посочва в позицията.

 

По същество предложенията предвиждат създаване на редица пречки за всеки, който би искал да получи достъп до обществена информация. Така например ще се изисква идентификация с ЕГН, както и доказване на “правен интерес” или “членство в местна общност”. Предвижда се също първичната счетоводна документация да не се смята за обществена информация. Това означава да потънат всички документи за плащания на публични средства, както и от европейски фондове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8184 |20.06.2023 Любомир Аламанов: Гербер думите си мени, но практиките никога . 7| 3333 |20.06.2023 Мракобесен законопроект в нарушение на Конституцията: ГЕРБ искат да скрият как се харчат публични пари . 9| 3350 |14.06.2023 Христо Иванов призна: Назначенията в администрацията създават напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ . 6| 3439 |14.06.2023 Хартиената коалиция подкрепи проекта на ГЕРБ за КПКОНПИ, отхвърли този на ПП - ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads