Реклама / Ads
39| 5180 |21.04.2010 НОВИНИ

ГЕРБ поведе в мача с президента

.
Отборът на Бойко Борисов вкара пореден гол във вратата на Първанов, след като днес отмени президентското му вето за НПК. Войната между институциите продължава с пълна сила след случая с "младия милиардер" Георги Първанов. Днешният дебат изнерви до последно опозицията, която се разгневи, че от ГЕРБ само чакат да си изпее песента и после да гласува според решението на Цветанов.
 

В Народното събрание гласуваха 183 депутати, от тях 131 гласа „за”, 50 – против и 2 „въздържали се”. Михаил Миков от Коалиция за България поиска прегласуване, тъй като според него в залата е имало по-малко хора, отколкото са гласували. Искането на Миков предизвика шумни коментари затова, че е невъзможно да се гласува от името на друг депутат, тъй като не са отрязали ничий пръст. При прегласуването промените в НПК бяха отново приети с 131 гласа „за”, 47 – „против” и 2 – „въздържали се”.

Въпреки някои разногласия с управляващите от ДСБ също подкрепиха промените в НПК, с които на практика се отхвърля президентското вето. Малко преди гласуването лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че когато се гледа законопроекта за промени в НПК, трябва да се претеглят понятия като свобода, справедливост, сигурност. „Важно е къде се поставя ударението - върху правата и свободите или върху сигурността. Когато се обсъжда НПК, центърът е поставен върху сигурността”, коментира той. „Уважавам мнението на тези, които поставят в центъра човешките права и свободи. Но аз съм от тези, които искат да подкрепим действията на съда да постигне силен превес върху престъпността”, добави депутатът.

„Знам, че държавата не може да бъде на 100 % справедлива. Недвусмислено ясно е, че политиката на ГЕРБ по отношение на смазване на организирана престъпност се посреща добре от хората”, каза още той. Лидерът на ДСБ подчерта, че ако имаме една ръка и трябва да гласуваме с нея, не можем да гласуваме и за свободата, и за сигурността. „Аз ще гласувам за сигурността. Много често в живота така се прави – избира се едно, не могат да се вземат и двете неща”, обобщи Иван Костов. „Г-н Костов, ясна е надпреварата между вас и Атака кой повече подкрепя правителството”, репликира го депутатът БСП Михаил Миков. Той призова лидера на ДСБ да не вкарва хората в заблуждение. По думите му НПК е именно гарантиращ права. Правата на подсъдимите в новите текстове на НПК не са защитени, заяви междувременно зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров. „Дебатът започва да става банален - чакате опозицията да си каже песента, да гласувате, както е казал министърът на вътрешните работи, и да продължим нататък”, добави Бисеров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5519 |18.04.2010 Фидосова: Аргументите на президента за НПК са неоснователни . 20| 4969 |08.04.2010 Създателите на ОТОМАН съдят президента . 114| 10496 |31.03.2010 72-ма депутати спасиха президента, скандали в НС, народът гледа "Дързост и красота" . 37| 4827 |28.03.2010 Станишев привидя символика за Юда, Христос и президента на Велика сряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads