Реклама / Ads
17| 3125 |17.07.2024 НОВИНИ

Гербаджии пак налазиха националните телевизии в отговор на декларацията на ПП-ДБ

.
Даниел Митов и Тома Биков
Тома Биков говори по bTV, Даниел Митов се разгорещи по Нова телевизия, а Теменужка Петкова отговаря на предложенията на ПП-ДБ по Българската национална телевизия. Какви бяха аргументите на ГЕРБ против декларацията на ПП-ДБ? Опорките на ГЕРБ валяха и от трите телевизии.
 

Даниел Митов: С декларацията ПП-ДБ се опитват да се измъкнат от капан, който сами си поставиха

 

"Част от тези предложения сме ги писали заедно в предишния арламент", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ

 

Категорично сме заявили, че с втори и трети мандат няма да подкрепяме правителство. Ако някой успее да състави мнозинство от останалите политически партии – това е добре. Но ние сме заявили нашата позиция. За нас е ясно, че в една демокрация легитимността е концентрирана предимно в партията, спечелила изборите. И около този мандат – на спечелилата партия, трябва да се сформира мнозинство. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, коментирайки въпроса при всички положения ли партията му няма да подкрепи втори и трети мандат.

 

По думите му той не виждал възможност за съставяне на кабинет с третия мандат. „Чувам термина техническо правителство не знам какво значи това. Може би това е синоним на експертно правителство. Политическо не стана, а трябва да стане. Пробвахме експертни кабинети и стана ясно, че така няма да стане и не вървят нещата. Демокрациите затова са измислили механизъм – сядане около една маса на отделните партии, разговор върху приоритети, коалиционна формула и управление, фокусирано върху въпросните приоритети”, подчерта той.

 

И допълни, че с „въпросната декларация на ПП-ДБ няма как да вървим напред с подобни упражнения”. „ПП-ДБ пак преобърнаха процедурата с краката нагоре с тази декларация. Те в момента се опитват да се измъкнат от капана, които сами си поставиха. В началото те казаха, че ще са опозиция. Но по приумица на провидението – вторият мандат дойде при тях. Сега хем се опитват как те няма да влизат в сговор с когото и да било, хем трябва да предложат нещо. Ние не влизаме в играта с тях – ние им дължим разговор. Това е есенцията на парламентаризма, а именно разговор. Проблемът е, че ПП-ДБ не се съгласиха на подобен разговор, когато му беше времето и ние им протегнахме ръка и казахме елате да говорим за съставяне на кабинет. Тогава трябваше да реагират и да дойдат с въпросните точки”, категоричен е Митов.

 

Относно декларацията със седем законопроекта, предложена от ПП-ДБ, Митов каза, че тези текстове са писани от тях. „Тези седем точки - четири процедури и три законопроекта, са нещо, което сме правили заедно в предишния парламент. Тези текствове са писани заедно и съвместно", подчерта той.

 

Теменужка Петкова: По всичко личи, че отиваме на избори - да видим какво ще предложат от ПП-ДБ

 

"Ще се отзовем на поканата за среща с ПП-ДБ, защото считаме, че проблемите, които стоят пред нас са важни. Ние сме работили вече с тях по част от тях. Ще отидем и ще възложим нашите интереси и виждания".  Това каза в ефира на БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ.

 

"Днес на срещата ще разберем конкретно какви са техните идеи. Повечето от партиите казаха, че техните методи са повече от странни и не искат да разговарят. Подходът на колегите от ПП-ДБ наистина е странен и за нас", допълни тя.

 

"Колегите имат сериозен недостатък и това е самозвантство по темата за корупцията, те не са единствените, които се борят срещу нея. Всичко, което постигнахме по реформата за службите, е плод на обща работа.

 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС гледат на срещата с парламентарната група на ПП-ДБ като полагане на основи за разговор и действия за съставяне на правителство в следващ парламент.

 

"По всичко личи, че отиваме на избори, смятам, че това е най-честният изход от ситуацията", каза Петкова.

 

"Ясно заявихме, че няма да подкрепим правителство във втория и третия мандат и това няма как да го променим. Това не е политически инат, това е политическата логика. Веднъж направихме един такъв жест към ПП-ДБ и не смятам, че те го оцениха като такъв", заяви тя.

"Подходихме сериозно и отговорно, представихме кабинет, един много добър министър-председател в лицето на Росен Желязков и какво се случи, нещата не се получиха. Нямахме подкрепа. Да видим какво ще предложат и пак ще говорим", уточни Петкова.

 

По отношение на кризата в ДПС, Петкова заяви, че това не е тяхна работа.

 

"Смятам, че ДПС има достатъчно възможности да излезе от тази ситуация, но ние не се бъркаме в другите партии", заяви тя.

 


Биков към предложението на ПП-ДБ: Няма ли живот извън съдебната система, няма ли други проблеми?!

 

Ние винаги сме призовавали за диалог. Сега няма как да откажем на ПП-ДБ, въпреки че само преди месец те ни отказаха.Сигурно сега съжаляват, защото в момента щяхме да сме в различна ситуация. Това заяви в ефира на БТВ Тома Биков от ГЕРБ.

 

"Не виждам желание в ПП-ДБ да има каквото и да е в този парламент. Има смисъл, когато има избори, да се вслушаш и да анализираш това, което са поискали избирателите. Първата политическа сила трябва да формира правителството."

 

Аз съм сигурен, че Кирил Петков не е чел декларацията и законите, които предлагат от ПП-ДБ, коментира Биков.

 

ПП-ДБ иска парламентът три месеца да работи само по съдебна реформа. Няма ли живот извън съдебната система, няма ли други проблеми, попита той.

 

Стабилно правителство каквото не е имало от 3 г., няма да стане по начина, по който предлагат ПП-ДБ. Защото след 3 месеца „антикорупционно мнозинство“ ще дойде Кирил Петков и ще се сети, че иска министри, каза депутатът.

 

"Денков е голям анализатор, че да коментира другите партии. Да си гледа неговата партия, защото стигнаха дотам, че ако „Продължаваме промяната“ се явят сами на изборите, ще се борят за 4-процентовата бариера за влизане в НС."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2154 |17.07.2024 Православната църква почита света Марина . 0| 2146 |17.07.2024 Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната . 5| 2296 |17.07.2024 Ники Хейли призова да се гласува за Тръмп на президентските избори на САЩ . 28| 2386 |17.07.2024 "Няма смисъл, няма за кого": Недоверието е основната причина за ниската активност на последните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads