Реклама / Ads
5| 3440 |06.05.2021 НОВИНИ

Гергьовден е!

.
Св. Георги Победоносец
На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани. Шести май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.
 

Затова на този ден отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските войни. Армията ни ще демонстрира бойната си техника по суша, въздух и вода. Денят ще мине без традиционния парад заради пандемията. На Гергьовден празнуват Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо.

 

В иконите Св. Георги се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей – затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя.

 

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

 

Според народните представи Свети Георги, освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. В народните песни и легенди светията е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

 

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия със специална програма и вход свободен. За първи път посетителите ще имат възможност да разгледат фотоизложбите „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. 


Специално за децата екипът на музея е подготвил играта „Реши военната кръстословица“. В нея младите посетители ще трябва да се ориентират сред бойните машини, а за най-бързо открилите правилните отговори ще има награди. Всички събития, организирани специално за празника, ще се състоят на открито, във външната експозиция. Достъп ще има при използване на не повече от 50% от капацитета на изложбените пространства.


С вход свободен ще работят и филиалите на Националния военноисторически музей. Това са музеят на авиацията в Крумово, паркът музей „Владислав Варненчик“, както и военноморският музей във Варна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4711 |06.05.2020 Наши военни медици посрещат Гергьовден зад граница . 77| 9803 |03.05.2020 Кабинетът реши: Заведенията на открито отварят. Махат КПП-тата след Гергьовден . 8| 5001 |01.05.2020 Пламен Димитров: Около Гергьовден трабва да е завършен втория пакет от мерки . 2| 3731 |09.04.2020 Три варианта за честванията на Гергьовден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads