Реклама / Ads
1| 4024 |25.03.2020 НОВИНИ

Германия забрани влизането на сезонни работници

.
Германското правителство заяви, че забранява влизането на сезонни работници от чужбина , за да спре коронавирусната епидемия, което потенциално ще остави фермерите с недостиг на работна ръка за събиране на реколтата.
 

"Сезонните работници и тези за прибиране на реколтата вече няма да могат да влизат в Германия ", заяви говорител на министерството на вътрешните работи на пресконференция в Берлин.


Забраната ще се прилага от днес и ще бъде в сила "до следващо уведомление", каза той. Забраната е в сила и за хора от страни от ЕС.


Около 300 000 сезонни работници идват в Германия всяка година, главно от Полша и Румъния, за да помогнат при събирането на реколта от култури като аспержи и ягоди.

Земеделските стопани вече алармираха за връщане на работниците на границата, след като европейските държави затвориха границите си в опит да забавят разпространението
на вируса.

Германия наложи граничния контрол миналата седмица с пет съседни страни, а последното съобщение бележи още едно затягане на условията за влизане.


Юрген Якоб от Beelitzer Spargel, асоциация за земеделските производители на аспержи в Бранденбург, каза за АФП, че досега тази година са пристигнали само половината от 5000 сезонни работници, необходими в региона.


"Вече сме много близо до реколтата от аспержи, но ако нямаме достатъчно работници, няма да можем да съберем цялата реколта", каза той.


Министърът на земеделието Юлия Кльокнер предложи да запълнят някои от свободните работни места с работници, които се оказаха безработни заради коронавирусната криза.


Мерките, договорени от кабинета в понеделник за подпомагане на земеделските стопани, включват позволяване на работниците да работят по-дълго и облекчаване на бюрокрацията около наемането на временни работници от други сектори.


Във Франция, където фермите също имат спешна нужда от работници, правителството призова хората да изключат блокирането на коронавирус, за да се присъединят към "голямата селскостопанска армия на Франция".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3931 |25.03.2020 Отлага се посещение на Румен Радев в Германия . 10| 5901 |23.03.2020 Извънредно заседание на МС: Оконачтелно приети забрани и осигуряване вода за Перник . 2| 4100 |22.03.2020 Въпреки забраните църквата проведе литургия срещу коронавируса . 0| 3796 |20.03.2020 Забраниха достъпа до обществените места във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads