Реклама / Ads
6| 4282 |19.01.2024 НОВИНИ

Германският министър на отбраната: Путин може да нападне НАТО от 5 до 8 години

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин може да атакува военния съюз НАТО след по-малко от десетилетие, предупреди германският министър на отбраната Борис Писториус.
 

"Почти всеки ден чуваме заплахи от Кремъл, така че трябва да вземем предвид, че един ден Владимир Путин може да нападне дори страна от НАТО", заяви Писториус пред германското издание Der Tagesspiegel в интервю, публикувано в петък, предаде "Politico".

 

Макар че руска атака е малко вероятна "засега", министърът добави: "Нашите експерти очакват период от пет до осем години, в който това би било възможно".





След пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна Русия засили агресивната си реторика срещу някои от своите съседи - включително балтийските страни и Полша, които са членки на НАТО, и Молдова - което накара висши европейски служители в областта на отбраната да предупредят за риска от голям конфликт.


В сряда председателят на военния комитет на националните началници на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че военният съюз е изправен пред "най-опасния свят от десетилетия насам" и призова за "военна трансформация на НАТО".

 

По-рано този месец шведският главнокомандващ генерал Микаел Биден също призова шведите да се "подготвят психически" за война.

 

Същия ден шведският министър на гражданската отбрана Карл-Оскар Бохлин също предупреди, че "войната може да дойде в Швеция".





В интервюто си за Der Tagesspiegel Писториус заяви, че шведските предупреждения са "разбираеми от скандинавска гледна точка", като добави, че Швеция е изправена пред "още по-сериозна ситуация" предвид близостта ѝ с Русия. Освен това тя все още не е член на алианса на НАТО, като чака одобрението на Турция и Унгария за присъединяване.

 

"Но също така трябва да се научим отново да живеем с опасността и да се подготвим - военно, социално и по отношение на гражданската отбрана", предупреди Писториус.

 

Полша, която тази година изразходва повече от 4% от своя БВП за отбрана, също е обезпокоена от непредсказуемостта на Русия след неочакваното нападение над Украйна през 2022 г.

 

"Русия се противопоставя на логиката. Това, което се случи през 2022 г., изглеждаше невъзможно. Трябва да сме готови за всеки сценарий", заяви министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в телевизионно интервю по-рано тази седмица.

 

В края на миналата година Германия обнови военната и стратегическата си доктрина за първи път от 2011 г. насам, като се стреми да превърне Бундесвера в боеспособна армия.





"Войната се завърна в Европа. Германия и нейните съюзници отново трябва да се справят с военна заплаха. Международният ред е подложен на атака в Европа и по целия свят. Живеем в преломен момент", се казва в първия параграф на новата доктрина.

 

В четвъртък външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, откровен критик на Путин, който е един от най-гласовитите гласове в подкрепа на Украйна в ЕС, призова Европа да ускори подготовката си за нова руска агресия.

 

"Има вероятност Русия да не бъде овладяна в Украйна", заяви Ландсбергис пред френската информационна агенция AFP по време на Световния икономически форум в Давос. "Няма сценарий в това, че ако Украйна не спечели, това може да завърши добре за Европа", предупреди той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4303 |19.01.2024 Хутите: Корабите на Русия и Китай са в безопасност . 5| 4814 |19.01.2024 Украински дрон порази петролно депо в Русия /обновена/ . 3| 4090 |19.01.2024 БСП жали пред Конституционния съд продължителността на мандата на новоизбраните съдии . 29| 15868 |19.01.2024 Клоунада: План за разстрела на Трактора под мивката на Божков ли са очаквали да намерят МВР и прокуратурата? Не е истина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads