Реклама / Ads
20| 4075 |22.05.2023 НОВИНИ

Гешев: Господ ме наказва с глупави врагове, объркали са политическия тайминг

.
Източник: БГНЕС
Аз съм от македонския край, объркали са човека. Объркали са и политическия тайминг. Трябваше да изчакат да направят правителство, явно са били сигурни, че ще си подам оставката.
 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг след разпита му в прокуратурата. Главният прокурор представи разговори, за които твърди, че са с Йордан Стоев от ВСС. 

 

"Всичко започна тогава, когато започнаха намеци затова, че в името на спокойствието, на семейството, не е лошо да участвам в политически проект, да стана посланик в Турция или Израел. За мен беше странно и обидно", каза той.

 

"След това се случи това, което аз считам за опит за убийство срещу мен. В деня, когато се случи, проведох много разговори, помолих да отидат линейки. Божа работа е, че не пострада никой", отбеляза Гешев.

 

Той каза, че в следващите дни е бил ангажиран с лични проблеми, но и да осмисли какво се случи.

 

"В качеството си на лице, от което са снети обяснения, мога и съм длъжен да кажа истината. Истината ще ни направи свободни", категоричен бе той.

 

Гешев подчерта, че ще поиска отвод на част от членове на ВСС, които може би са участвали в опита за покушение.

 

"Законът на Крум Зарков е противоконституционен и за това предстои да се произнесе Конституционният съд. Целта му не е решаване на икономическата криза, не решаване на демографската криза, не решаване на войната по пътищата, не войната с организираната престъпност", допълни главният прокурор.

 

"Гордея се, че съм главен прокурор на Република България. За мен това е престъпна схема", посочи още обвинител номер 1.

 

Гешев показа и есемеси от Борисов. Преди да пусне записите главния прокурор заяви, че съществува заговор от мафията и олигархията, за да бъде овладяна съдебната система.

 

Той изрази мнение, че всевластието на главния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и защитава някой. Многократно Гешев подчерта, че не може да е нарушил служебните си задължения, тъй като в дните след атентата се е водел в командировка, а функциите на главен прокурор са изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов. Той допълни, че преди около половин час е дал обяснение в хода на проверката по сигнал на Сарафов срещу него.

 

"Подозирам, че е вярно, че вълната от сигнали на това лице са публикувани първоначално в медиите. Това е само за сметка на морала на тези хора. Това, което ще кажа днес е продължение и по-подробно изясняване на ситуацията, която ЕП описа като покушение срещу върховенството на закона. Бих казал, че това е атентат срещу държавата, срещу нейното нормално функциониране, атентат срещу европейските ценности – върховенство на закона и правовата държава, принципи върху които се гради всяко демократично общество, от което част сме и ние", уточни Гешев. 

 

Главният прокурор каза още на брифинга, че е получил обаждане от Ясен Тодоров, който е споделил, че е с един от най-добрите експерти в Израел, който изявява желание да види, докато е светло мястото, на което се е случило, за да даде предварителен анализ от негова гледна точка.

 

"Доверих се с оглед на това, че познавам този човек. Притесних се сериозно след неговото заключение. Това е многомесечна организация на хора, които са професионалисти. Въпреки факта, че съм бил с бронирана кола, а невинаги използвам, ако ударът е бил може би след секунда във вратата до шофьора или в моята врата или стъкло, той не може да каже какъв ще бъде резултатът. Ако взривната вълна директно беше ударила колата, не е ясно дали нямаше да се преобърне, и дали нямаше да има вътрешни поражения по хората, които бяха с мен”, коментира Гешев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2994 |20.05.2023 Румен Ненков за записите на Гешев: Това е милиционерски начин за водене на фактически политическа борба . 4| 3513 |18.05.2023 Гешев: Не съм ползвал безплатно Регентската къща и за 3 г. почти не съм ходил на ресторант . 2| 2779 |18.05.2023 Сарафов VS. Гешев: ВСС ще гледа сигнала срещу главния прокурор на извънредно заседание . 6| 3004 |18.05.2023 Сарафов VS. Гешев: В НС изслушват началника на НСО и председателя на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads