Реклама / Ads
16| 4497 |05.03.2023 НОВИНИ

Гешев с люта атака срещу министър Демерджиев заради купуването на гласове

.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев е на мнение, че служебният вътрешен министър Иван Демерджиев нарушава закона, като отказва да бъде създаденo общо звено между държавното обвинение и МВР срещу купуването на гласове. ”Не може да спазваме закона тогава, когато ни харесва, и да не спазваме закона, когато не ни харесва. Законът е еднакъв и трябва да е еднакъв за всички български граждани, включително и за министрите”, казва Гешев в интервю за БТА.
 

С началото на предизборната кампания главният прокурор отново изпрати покани до вицепремиера Демерджиев и шефа на ДАНС Пламен Тончев за създаване на Национално междуведомствено звено, което да бори изборната търговия. Седмица преди това обаче вътрешният министър заяви, че ще откаже, както е направил и на предните избори. Причината - нямало законово основание за създаване на подобен щаб. "Едва ли е добре за българските политици, независимо каква позиция заемат - министър или депутат, или нещо друго, да не спазват българските закони. Това дава изключително лош пример на гражданите, защо тогава очакваме гражданите да спазват тези закони? Tочен текст в Изборния кодекс изрично регламентира задължението на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи да се сформират съвместни щабове за борба с престъпленията, свързани с Изборния процес", твърди Гешев.


Главният прокурор критикува и действията на полицията в борбата с купения вот. "Занимаваме се с последното най-ниско ниво, което няма как да води до сериозна ефективност и борба с този вид престъпления. За да има ефективност, трябва да има взаимодействие между институциите. Не може всяка да работи поотделно, без да си взаимодейства с останалите, още повече, че е задължена по закон", категоричен е той. По негови думи тези, които желаят да купуват гласове, много често се сменят. Но тези мрежи, които осъществяват търговията с гласове, са горе-долу едни и същи и те не се влияят от политическата принадлежност.


Гешев коментира и списъка "Магнитски" по своя начин: По повод втория списък "Магнитски", Гешев припомни, че вече има дела в съдебна фаза или в досъдебната фаза. Според него би следвало да се приеме законодателство, в рамките на Eвропейския съюз като регулация, което да урежда подобни казуси. "Законът "Магнитски" е административен и политически инструмент. Наказателно-правният резултат е коренно различен. Те нямат нищо общо едно с друго. Това, което пише в списъка за България, е това, което ние казахме, че имаме разследвания и съдебни производства. Не е задължително да има наказателно правен резултат. Това е политически и административен инструмент, а осъждането на лица няма общо с този закон", твърди Иван Гешев.


Главният прокурор коментира и прекратеното разследване за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков: Според него преценката дали да се внесе обвинителен акт и дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение е различна и това се извършва от конкретен магистрат. Колегите са преценили, че към този момент няма достатъчно доказателства за внасяне обвинителен акт. Това са фактите. Всичко друго са интерпретации, които всеки е свободен да прави, каза Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3320 |05.03.2023 Скандалът в Народния: Ще накаже ли министър Найденов директора Василев . 20| 4153 |05.03.2023 Тръмп: Предупредих Путин за тежка атака, ако навлезе в друга държава . 3| 3455 |04.03.2023 Министър Росица Карамфилова: Многократно е сигнализирано за нарушенията с въглеродните емисии . 8| 4104 |02.03.2023 Министър Найден Тодоров: Морфов остава режисьор, спектаклите му ще се играят в Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads