Реклама / Ads
31| 13563 |25.08.2021 НОВИНИ

Тошко Йорданов: Няма разследване за кюлчета и Мата Хари. Гешев: Нямам контрол върху магистрати

.
Главният прокурор Иван Гешев отново финтира правната комисия в 46-тото Народно събрание и се появи при представянето на доклада за дейността на Бюрото за защита на свидетелите. Изненадата дойде от факта, че по-рано днес председателят на комисията Андрей Михайлов обяви пред журналисти, че обвинител №1 праща свой заместник при депутатите.
 

На влизане в парламента пред репортери той заяви, че Бюрото за защита на свидетели е "ефикасна и ефективна структура, но в България имаме дарбата да ги унищожаваме".

 

"Българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите. Имат нужда от защита. Единствената служба, която може да го осигури е Бюрото по защита на свидетели“, каза главният прокурор Иван Гешев

 

Обяви още, че бил уведомен за заседанието на правната комисия няколко часа преди това. Изрази надежда, че следващият път нямало да го канят няколко часа преди самото заседание.

 

"Сега виждаме, че най-важното след актуализацията на бюджета, е премахването на охраната на главния прокурор и магистратите и закриването на специализираните съдилища. Надявам се да съм останал с грешно впечатление", посочи Гешев.

 

Главният прокурор каза още, че знае, че Бюрото охранява един защитен свидетел по делото срещу обвиняемия и укриващ се в чужбина бизнесмен Васил Божков. За миналата година са били охранявани 20 души, като някои лица са отказали охрана.

 

Работата на Бюрото за защита Гешев определи като положителна и ефективна. По думите му се готви унищожаване на Бюрото и професионалния му капацитет, ще бъдат застрашени защитавани и охранявани лица, а полза ще имат "мафията и организираната престъпност".

 

ФргНюз припомня, че това не е първата изненадваща поява на главния прокурор в правната комисия. Миналата седмица Гешев прекрати отпуска си и отиде при депутатите, за да отговаря на въпросите им за побоя на протестиращи зад колоните на Министерския съвет.

 

Гешев обаче не отговори конкретно на нито един въпрос и се позова на това, че няма право да изнася информация за конкретни дела.

 

Няколко дни по-късно Гешев оспори в Конституционния съд възможността да бъде викан в парламентарната комисия. Става дума за разпоредба в правилника за дейността на парламента, в която се предвижда най-малко веднъж на три месеца обвинител №1 да бъде канен на обсъждане в правната комисия по теми, свързани с работата на прокуратурата.

 

Според главния прокурор компетентността на Народното събрание по отношение на съдебната власт, в частност на прокуратурата, е точно определена по Конституция и е ограничена до изслушване и приемане на годишния доклад на главния прокурор и на други обобщени и аналитични доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

 

Докладът за дейността на Бюрото за защита на свидетелите бе внесен, след като стана ясно, че за последната година в програмата не е било включено нито едно лица, но междувременно бюджетът на Бюрото е нараснал значително. Освен това изключително спорен е факта, че звеното е на пряко подчинение на главния прокурор. Няколко партии поискаха то да премине към Министерството на правосъдието, защото иначе прокуратурата разполага с полицейски орган, което противоречи на принципа за разделение на властите. Бюрото за защита на свидетелите е наричано “преторианска гвардия на главния прокурор”.

 

Според Гешев подготвяното от народните представители връщане на Бюрото от прокуратурата в Министерството на правосъдието ще доведе до "проблеми в борбата с престъпността". 

 

Атанас Славов поиска да се изиска информация от Висшия съдебен съвет за бюджета на Бюрото за защита.

 

“Това не е класифицирана информация. Бюджетът на прокуратурата е публичен, казах ви процентът. Не смятам, че съм скрил нещо. Обясних как тези пари се харчат, за да се осигури най-доброто. Освен всичко - това е мое задължение. Направил съм го така, за да се получи най-ефикасната структура и твърдя, че това е така”, отсече още Гешев.

 

За 2020 г. бюджетът на бюрото е малко над 7 млн. лева, обяви още главният прокурор. 

 

Обвинител №1 не нападал Националната служба за охрана, правил сравнение, за да бъде обективен. 

 

“Не атакувам НСО. И семейно съм свързан с тази служба. Просто давам база за сравнение, което донякъде е некоректно, предвид спецификите на двете служби. Единственият начин за обективност е да имаш база за сравнение. Това е много сериозна служба. Логично е да се опитам да осигуря за българските магистрати и защитени свидетели нещо по-добро. Не казвам нещо лошо за НСО”, коментира още Гешев. 

 

От БСП напомнят, че когато Бюрото е създадено, е било под шапката на Министерство на правосъдието. По времето на Цацаров, то минава под негово командване. „Бюрото изпълнява функции на изпълнителната власт“, каза социалист. Сега към съдебната власт има изпълнително звено. Въпросът е къде тези специалисти ще са най-оптимално използвани, така че върху тях да се упражни контрол. Мисля, че този доклад няма достатъчно аналитичен характер, допълни Зарков. 


Тошко Йорданов от ИТН попита: Г-н Гешев осъзнавате ли в каква ситуация поставихте себе си и прокуратурата? На Вас сега Ви се позволява да кажете, че не сте нахлули в президентството. Вие нарушихте неписан договор, превръщайки бюрото във Ваша преторианска гвардия. Вие явно, че сте против, но да, има политическа воля и ще се започне с изваждане на Бюрото и връщането му към изпълнителната власт. 


Гешев се втурна с шаблоните: "Много трудно е да отговориш на политически тези. Законите са за това да се изпълняват. Българската прокуратура е длъжна да изпълнява законите. Ние изпълняваме законите.

 

Преторианска гвардия е политическа оценка. Нямам как да отговоря, но ще кажа, че това не е така, защоto ме охраняват – могат да питат съответния министър на вътрешните работи. Той разполага с необходимата информация. Мен никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор, дали ще ме охраняват – добре, това ваше решение, надявам се решението да не е по национални причини.. Не ме е страх лично. В крайна сметка се надявам, че ще бъде взето рационално решение на базата на рационални доводи."

 

Тошко Йорданов каза: "Няма разследване за кюлчета и за Мата Хари. Вие си затваряте очите за едно, а си ги отваряте за друго."


Гешев отговори: "Не главният прокурор разследва в България. Българският главен прокурор няма контрол върху конкретни магистрати. И главният прокурор няма право."

 

“Престъпността е сложен феномен. Трябва да се направи най-доброто за Бюрото. Лицата, които се отказват от защита, е лично решение. Това е нормално. Контролът върху финансирането се осъществява от ВСС. Направена е високо ефективна структура. Охраната на магистрати е специфична дейност. Това е най-ефикасната структура в този момент. Аз твърдя, че ще се унищожи това Бюро. Знам какво ще се случи и със заплащането. И хората ще си тръгнат. Тази охрана беше смешна. Сериозно Ви го казвам. Това са специфични правомощия. Личната охрана е различна от охраната на свидетели. Най-добрите дойдоха в Бюрото.” - коментира главният прокурор.

 

Очаквайте подробности.

 

Изслушването може да следите на живо тук.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4918 |25.08.2021 За Тошко Йорданов поканата на БСП за обсъждане бюджета била „напълно безсмислена“ . 6| 8075 |25.08.2021 Росина Станиславова се обиди на bTV за „кметица“. Назначила щерка си, защото нямало кой да раздава храна по време на COVID . 4| 3958 |24.08.2021 Доброволец: Нямаше нито един пожарникар на втория ден при огъня край Югово . 14| 3564 |24.08.2021 Кадиев: Правителство няма заради дума от три букви - его

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads