Неделя, 22 Октомври 2017, 05:50
Frognews
0| 3225 |23.07.2016

Гьокче: Трябва да се пролива кръв за демокрацията

.
Сюлейман Гьокче
Турция даде пример как цивилното население може да спре един преврат. Това каза посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. По неговите думи това е процес на съзряване. “Демокрацията не побеждава за една нощ. Трябва да се работи за нея, да мислите за нея, трябва да проливате кръв, да се трудите. Демокрацията не може да се спусне с парашут в което и да е общество”, заяви той.
Целта на въведеното в Турция извънредно положение не е ограничаването на фундаменталните човешки права и свободи, а възможно по-бързото отстраняване на терористичната организация, направила опит за държавен преврат, обясни Гьокче пред Дарик.

"Извънредното положение е обявено за период от три месеца или 90 дни, но искам да ви кажа, че всички действия ще бъдат прекратени, след като бъде добит резултат в борбата с тази терористична организация и всичките й съдружници. Конституцията действа, парламентът работи, бизнесът се развива нормално, банките са отворени, стоковата борса работи, няма полицейски час", каза дипломатът.

Гьокче цитира думи на премиера на Турция, направил съпоставка между предишни и настоящото извънредно положение: "Това е много важно, защото както каза той преди извънредни положения са обявявани в Турция срещу населението, за да може да бъде контролирано населението. В случая се касае за едно извънредно положение, което правителството обявява срещу себе си, да се ограничи, да се контролира и да действа съобразно закона".

На въпрос защо в Турция няма да се спазва Европейската конвенция за човешките права и какво ще се случи със задържаните, Гьокче изтъкна, че законът ще се спазва. Извънредното положение в страната е гласувано и прието от парламента на Турция в съответствие с Конституцията и с Европейската конвенция за правата на човека, отбеляза той.

По неговите думи обявяването на извънредно положение е допустимо съгласно член 15 от конвенцията. Посланикът напомни, че френското правителство е наложило такова положение през последните шест месеца, като го е подновило за още шест. По думите на Гьокче в този смисъл това нещо не е желано, но не е невероятно.

"Ние говорим за широка мрежа от сътрудници, така че ние трябва да оказваме контрол върху тези хора, които са съмишленици и сътрудничат на мрежата. Говоря за 50 000-60 000 души, които трябва да държим под око. Броят на арестуваните е малко над 4000 души, които са арестувани със заповед на съда. Други 6000 души са задържани - това е мярка за предпазливост - те са задържани със заповед на прокурор. Така че останалите от този голям брой хора нито са арестувани, нито са задържани. Това са хора, които принадлежат към различни професии - учители, публична администрация и така нататък, които част от тях са уволнени, други са суспендирани от активна дейност за момента. Правата им, свободите им, заплатите им - всичко това е запазено", каза Гьокче.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес подписа указ, съгласно който се закриват над 1000 частни училища в Турция и се удължават арестите на някои заподозрени до 30 дни.

С указа се разпускат няколко хиляди структури и институции, включително учебни заведения, смятани за свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти са на мнение, че Гюлен и неговите поддръжници стоят зад опита за преврат, извършен на 15 юли в Турция.

Съгласно указа се закриват 1043 частни училища, 15 университета, 35 медицински учреждения, 1229 фондации и 19 синдикати, информира Анадолската агенция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румънски ченгета спасиха 60 мигранти в Егейско море 0| 2194 |21.10.2017 . Ректори на ВУЗ-ве с мораториум върху разрастването на университети 0| 2262 |21.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 3| 2284 |21.10.2017 . Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани 0| 2244 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах