Реклама / Ads
1| 3335 |28.12.2022 НОВИНИ

На ГКПП ”Дунав мост” при Русе пристигнаха украински деца, напуснали военните зони

.
Около 80 деца от зоните на военен конфликт в Украйна пристигнаха с автобус на ГКПП "Дунав мост" при гр. Русе. Те са от социално уязвими категории и се нуждаят от оказване на психологическа помощ. Те ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, област Ловеч. Това съобщават от Агенцията за бежанците.
 

Децата бяха посрещнати в предварителния приемателен пункт на "Дунав мост" от представители на различни институции. Сред тях имаше от: Областната дирекция на МВР, Община Русе, Българския червен кръст (БЧК), Дирекция "Социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Регионална дирекция "Гранична полиция", Държавна агенция за бежанците и Спешна помощ. На място присъстваха и представители на сдружение "Еквилибриум".

 

Директорът на дирекция "Социално подпомагане" в Русе Детелина Матева обясни, че част от децата са сираци или родителите им са на фронта. Други са били ранени при обстрел, като са лекувани в Украйна, а останалите са получили психически травми при военните атаки. Децата основно са от Херсон, Харков, от Донецка, Луганска и Днепропетровска области.

 

В момента пристигналите са в добро здравословно състояние, като само на едно дете му е прилошало от дългото пътуване. Екип на Спешна помощ е тук на място и при нужда ще окаже съдействие. В подкрепителния пункт има отопление, като всяко дете получава храна, напитки и хигиенен пакет. Регистрираните ще получат временна закрила. Най-малкото е на пет години, а най-голямото е на 16 години.

 

Настаняването на децата е организиран от Националния оперативен щаб, под председателството на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Настанените украински граждани с временна закрила по програмата за хуманитарно подпомагане у нас са 9740. За тях държавата е осигурила подслон и изхранване. Украинските граждани с временна закрила в страната са общо около 51 000, като половината от тях са деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3362 |17.12.2022 Протестиращи блокираха ГКПП „Дунав мост“ при Русе . 0| 3038 |09.12.2022 Колона от камиони затрудни движението към ГКПП ”Дунав мост”  . 0| 2987 |24.11.2022 Русе осъмна с тапа от тирове на ”Дунав мост” . 0| 2858 |21.11.2022 Свързват ГКПП ”Калотина” с АМ ”Европа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads