Реклама / Ads
23| 8705 |19.11.2021 НОВИНИ

Гласуваш за Герджиков, получаваш Борисов с чекмеджето и Ердоган

.
Ситуацията два дни преди втория тур на президентските избори драматично се промени. Довчера избирателите смятаха, че избраника на ГЕРБ е проф. Анастас Герджиков. За гарантирана подкрепа на Румен Радев пък се считаше тази на социалистите.
 

В Турция започна масирана кампания и реклама на двойката Герджиков – Митева. Според много източници в нея участват държавни структури, включително министри и тайни служби. В някои турски медии се появиха предположения, че от Турция за кандидата на ГЕРБ ще се осигурят над 90 000 гласа.

 

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка заради катастрофалните резултати от изборите за парламент на 14 ноември. И заговори остро срещу служебното правителство, че „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев е проект на президента Радев и отнема „червени“ гласове. Заяви също, че сянката на борисовото задкулисие се появила в служения кабинет.

 

Какъвто и прочит да има на двете неща, целта изглежда една: да бъде осуетена победата на сегашния държавен глава.

 

Зависими от статуквото анализатори веднага привидяха умисъл в думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че има съмнения за намеса на турски институции в изборния процес.

 

Истината е, че в Турция наистина се случват най-малкото странни неща: ударна кампания в подкрепа на Герджиков, разпространение на плакати, медийни публикации. Това наистина буди тревога за намеса на Анкара във вътрешните работи на България.

 

Напрежение и емоции са естествен спътник на всяка предизборна кампания. Има граници обаче, които не бива да се прекрачват. Една от тях е заиграване с етническата карта и външна намеса в изборния процес.

 

След 21 ноември страстите ще утихнат. Ще остане горчивината от използването на нецивилизовани средства за постигане на лични цели, отмъщения и обслужване на задкулисието.

 

В снощния дебат се видя ясно, че кандидатът на ГЕРБ Герджиков за пореден път отказа да заяви ясна позиция по отношение на корупцията, съпътстваща модела на борисовото управление, както и скандалните кадри с чекмеджето с пачките евро, кюлчета и пищов. Но пък бе категоричен, че приема подкрепата на Борисов и партията му. Затова в появилото се в мрежите мнение „Гласуваш за Герджиков – получаваш Борисов и Ердоган“ има логика.

 

Димитър Данаилов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 8028 |18.11.2021 Президентският дебат: Радев обясни на Герджиков, че президентът не е ”архитект” на коалиции и не е обединител около поръчки ин-хаус и чекмеджета . 10| 4572 |18.11.2021 ДПС-Истанбул призовава да се гласува за Герджиков, после се направи на ”ощипана госпожица” . 38| 16834 |10.10.2021 Герджиков, и лъжите трябва да са с мярка. Толкова ли си зависим? . 3| 7486 |04.10.2021 Огнян Стефанов: За 12 г. получаваш пълната възможност да овладееш служба като ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads