Реклама / Ads
1| 2281 |19.06.2024 НОВИНИ

Главчев след срещата на ЕС: В Европарламента има сериозна настройка за коалиция, която да подкрепя Украйна

.
Димитър Главчев
Има много сериозна настройка да се формира коалиция в Европейския парламент между Европейската народна партия, социалистите и "Обнови Европа", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.
 

Главчев коментира срещата на лидерите на ЕС отпреди дни и каза, че "не върви да споделя много", тъй като срещата е била неформална, но на нея е станало ясно, че има много сериозна настройка да се формира коалиция в Европейския парламент между Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа".





Дебатът, каза Главчев, предизвика реакции на някои от участниците, които не са от тези три партии, но всички към момента са настроени, че тези три групи ще гласуват заедно, предаде БТА.

 

Българският премиер подчерта, че представителите на тези политически семейства в Европейския парламент дават добър пример и на българския парламент как да се постигне мнозинство от проевропейски сили. "Защото всички те казаха, че това им е принципът - да бъде проевропейска насочеността на тази коалиция и да подкрепя Украйна", каза Главчев.

 

Той направи уговорката, че трябва да се изчака официалната среща на лидерите на 27-28 юни, за да бъде всичко окончателно. "Защото после от изявления чух неща, които не бяха в този вид, в който се представиха. Може би на много места е нормално първо да се говори едно, а после друго", коментира служебният премиер.

 

В изявлението си преди началото на днешното правителствено заседание, Главчев посочи някои подробности от неформалната среща на 17 юни:





"Предложени бяха три имена – едно за председател на Европейската комисия, друго име за председател на Европейския съвет и трето - за върховен представляващ или външен министър и заместник-председател на ЕК. За избора не се изисква консенсус, а е достатъчно мнозинство от 55% от гласувалите, което прави 17 участници в Европейския съвет.

 

Трите политически семейства към момента имат между 405 и 410 души мнозинство, за да бъдат гласувани кандидатурите в Европейския парламент, тъй като за тяхното гласуване са необходими 361 гласа. За председател на Европейския съвет също към момента има постигната договорка, каза Димитър Главчев. Всичко обаче ще се формализира на 27-28 юни", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2231 |19.06.2024 Изграждаме 24 нови ракетни площадки за ефективна борба с градушките . 2| 2283 |19.06.2024 С близо 16% са намалели смъртните случаи по пътищата в България за миналата година спрямо 2019 г. . 6| 2315 |19.06.2024 Политологът Атанас Радев: Нужен е компромис, за да се формира широка коалиция . 4| 2426 |19.06.2024 И "Ройтерс" потвърди: Марк Рюте, дългогодишен критик на Путин, ще оглави НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads