Реклама / Ads
13| 8527 |29.08.2020 НОВИНИ

Глобяват градския прокурор на София, скрила данни за работата на Гешев

.
Иван Гешев
Административният съд във Видин е започнал производство за неизпълнение на съдебен акт срещу шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова. Това става ясно от разпореждане на съдия Антония Генадиева от 20 август, което може да бъде видяно на сайта на съда
 

Производството срещу Кирилова е неизпълнение на съдебно решение по дело за достъп до обществена информация, спечелено от гражданско движение "Боец". От миналото лято движението се опитва да получи данни за прокурорската работа на Иван Гешев като редови обвинител. И след отказа на Софийската градска прокуратура да предостави цялата търсена информация, заведе и спечели дело в Административния съд във Видин, допълва "Сега".

 

Градският прокурор обаче не изпълнява това решение, става ясно от съдийското разпореждане. Сега съдия Генадиева определя на прокурор Кирилова 14-дневен срок, в който може да даде писмени обяснения и да посочи доказателства защо не е изпълнила влезлия в сила съдебен акт. Освен това съдията нарежда шефката на градската прокуратура да бъде информирана, че по образуваното срещу нея производство, може да бъде глобена с от 200 до 2000 лв.

 

БОЕЦ спечели дело срещу градската прокуратура, която отказа да предостави данни за това колко от водените от Гешев са за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и колко от тях са приключили с осъдителна присъда, като да бъде конкретизиран и броят на споразуменията. По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер, пита още БОЕЦ.

 
Има същите въпроси и за делата на Гешев срещу организираната престъпност. Пита се и какъв е броят на внесените от прокурор Иван Гешев обвинителни актове от командироването му в Софийската градска прокуратура през 2009 г. до 31 юли 2019 г.

В мотивите да предостави тази информация градската прокуратура посочва, че я няма в систематизиран вид.

 

Съдът обаче не е съгласен с този довод. Според магистратите данните ги има в поддържаната от прокуратурата унифицирана информационна система. "В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информация не е създадена и не се поддържа и в СГП, след като нейното създаване и поддържане е задължително", пише в решението. "След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва още съдът.

И след това решение обаче градската прокурорка постановява втори отказ за предоставяне на търсената от БОЕЦ информация. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4835 |28.08.2020 Общината реорганизира градския транспорт заради блокадите . 23| 12683 |24.08.2020 Георги Милков: Никъде по света нямало конгрес на прокурорите... Е, как да няма? . 15| 4758 |24.08.2020 Кирил Добрев: Първата стъпка към нормалното е незабавната оставка на правителството и главния прокурор . 21| 6607 |24.08.2020 Прокурорите гласуваха като в Северна Корея за декларацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads