Реклама / Ads
0| 2969 |08.08.2022 НОВИНИ

Голям пожар край Св. Влас блокира пътя към морето. Огън край Карнобат изпепели къщи. Пламъци и на други места

.
Източник: БГНЕС
Голям пожар гори край курорта Свети Влас. Запалили са се сухи треви и храсти около пътя като огънят се е разраснал на голяма площ, а гасенето му се затруднява от пресечения терен и силния вятър.
 

Заради пожара е затворен главният път Варна-Бургас и има километрични задръствания и в двете посоки.

 

На място са изпратени 5 пожарни коли и 2 водоноски. В борбата със стихията участват 19 огнеборци и 5 доброволци от местното горско и ловно стопанство.

 

Междувременно друг пожар в карнобатското село Деветимци изгори три къщи в населеното място. Две жени са евакуирани навреме преди огънят да обхване домовете им. Към момента няма данни за пострадали при стихията.

 

Огънят е тръгнал от сухи треви и храсти, но се е разпрострял към селото. Борбата с пламъците продължава. Трактори правят просеки, за да не стигне огънят и до други сгради в Деветимци.

 
Голям пожар гори между пазарджишките села Левски и Елшица. Огънят е обхванал и иглолистна гора. На място са екипи на противопожарните служби от Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Батак.

 

В късния следобед в усилията по потушаването на огъня се вкючи и вертолет с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили. Хеликоптерът Ми-17 е излетял от авиобазата в 17.14 часа. Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

 

Сигналът за пожара е получен малко след 10,30 часа тази сутрин, а първоначалната информация е била за запалени сухи треви и стърнища в землището на село Левски. Високите температури в комбинация със силен поривист вятър, който бързо мени посоката си, довел до разрастване на огъня.

 

На този етап няма опасност пламъците да застрашат населени места – съобщиха от полицията. Фронтът на пожара се развива към село Елшица, дори е навлязъл и в горски фонд. Затова на мястото са изпратени 4 противопожарни автомобила и 4 коли с висока проходмост със служители и доброволци. В гасенето участват и работници от горските стопанства в Панагюрище и Пазарджик. Ангажирани са и хора от близките села, уточни БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3022 |08.08.2022 Беларусите ще окажат яростна съпротива, ако Минск въвлече страната във войната в Украйна . 0| 2789 |08.08.2022 Украйна нанесе нов удар по стратегически мост в Херсон . 0| 4948 |08.08.2022 Войната в Украйна, ден 166: Настъплението в Херсон буксува, украинската армия удари моста над Днепър с HIMARS . 0| 3033 |07.08.2022 МО: Мината край Царево била противопехотна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads