Реклама / Ads
2| 3701 |24.02.2022 НОВИНИ

Гореща точка: Украйна. Хронология на войната

.
Източник: Twitter
Русия започна широкомащабна военна атака срещу Украйна по заповед на президента Владимир Путин. Има съобщения за атаки срещу украинската военна инфраструктура в цялата страна и руски конвои, влизащи от всички посоки. Вече се появиха съобщения за първи жертви. Много хора напускат страната. Международната общност осъди действията на Кремъл, а само преди минути генералният секретар на НАТО заяви - Алиансът активира плана за защита на Източна Европа.
 

Фактите до този момент

 

В телевизионна реч в 05:55 московско време Путин обяви началото на военна операция в източния регион Донбас в Украйна. Това се случи след обявеното решение на Русия да признае самопровъзгласилите се за републики райони в Луганск и Донецк, които се контролират от проруските сепаратисти. В Донбас има много рускоговорящи украинци. Путин каза, че Русия се намесва като акт на самозащита. По думите на руския държавник Русия не се опитва да окупира Украйна, но ще "демилитаризира" и "денацифицира" страната. 

 

Той призова украинските войници в бойната зона да оставят оръжията си и да се приберат по домовете си, но заяви, че сблъсъците са неизбежни и са по скоро "въпрос на време". Путин предупреди още, че всяка намеса от външни сили за отпор на руската атака ще бъде посрещната с "незабавен“ отговор.

 

Първи сирени, първи танкове и първи експлозии 

 

Силни трясъци се чуха рано сутринта в Киев, Краматорск и други градове в Украйна. Взривове бяха усетени и в Одеса. Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че Русия е нанесла ракетни удари по инфраструктурата на Украйна и по граничната охрана. Руското министерство на отбраната отрече обвиненията. 

 

В Украйна нахлуха и първите танкове. Войски се изсипаха в източните, южните и северните части около границата. Руските военни конвои са преминали от Беларус в северната Черниговска област на Украйна и от Русия в Сумска област, която също е на север, съобщи граничната служба на Украйна (DPSU).

 

Съобщава се и за руски конвои, навлезли в Луганск и Харков. Руската офанзива е предшествана от артилерийски огън. Съобщава се за ранени. 

 

Има съобщения и за десант на войски по море в черноморските пристанищни градове Мариупол и Одеса на юг. Силна експлозия се чу в центъра на Одеса.

 

Първите жертви 

 

Най-малко седем са загиналите от руските бомбардировки. Украинските власти съобщават за поне 40 жертви. В неизвестност са поне 19 души. Според информацията има загинали цивилни, сред които и дете. 

 

Украйна отвръща на удара

 

Украйна отвръща на руската инвазия. Киев съобщава, че е успяла да свали пет руски самолета и хеликоптер като има жертви сред нахлуващите войски на Кремъл. Руското министерство на отбраната обаче отрича. Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение и посочи, че ще бъде дадено оръжие на всеки цивилен, който желае да защити страната си. Президентът Зеленски призова руснаците да протестират срещу инвазията.

 

Междувременно външният министър Дмитро Кулеба призова света да наложи опустошителни санкции, включително забрана на Русия от международната система за банкови преводи SWIFT.

 

Светът реагира

 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Владимир Путин е избрал пътя на "преднамерената война", която ще донесе катастроофални загуби на човешки живот и ще доведе до страдание.


"Светът ще държи Русия отговорна", каза Байдън.


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обаче казва, че Путин се е възползвал от американската "слабост". 


За отговорността на Кремъл заговори и преди часове генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посочи, че Западът от месеци е предупреждавал, че това ще се случи, но се е опитвал да го предотврати. По думите на Столтенберг Путин е обявил хладнокръвно война и не е приел разговорите и пътят на дипломацията насериозно. 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че е "ужасен от събитията в Украйна". В обръщение към нацията преди минути той още веднъж предупреди, че Островът готви безпрецедентен пакет от санкции, които ще ударят сериозно Москва. 

"Европа е изправена пред най-мрачните си часове след Втората световна война", каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

 

Скок в цените на петрола

 

Цените на петрола скочиха над $100 за първи път от повече от седем години. Междувременно руската валута се срина рекордно спрямо долара и еврото. И водещият индекс FTSE 100 на Лондонската фондова борса се понижи с повече от 200 пункта, или 2,7%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3137 |24.02.2022 Зеленски обяви военно положение в Украйна. Хиляди търсят убежище в метростанциите . 6| 3031 |23.02.2022 Гореща точка: Украйна. Среща между Байдън и Путин няма да има . 2| 3092 |21.02.2022 Авиолинии спряха полетите до Украйна. Киев: Въздушното ни пространство е отворено . 9| 3122 |27.01.2022 Експерт: Български войски не се готвят да отидат в Украйна. Това е спекулация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads