Реклама / Ads
0| 3986 |01.04.2019 НОВИНИ

Горят над 50 дка букова гора край Клисура

.
Пожароопасна обстановка има в осем области в страната
Голям горски пожар бушува в местността Падеш край Клисура. Пламъците са обхванали над 50 дка букова гора. Пожарът е тръгнал снощи около 18.30 часа от две огнища. Районът около едното вече е угасен, но овладяването на пламъците около другото е силно затруднено заради силният вятър.
 

С огнената стихия се борят 20 служители на Горското стопанство в Клисура и 10 огнеборци от Карлово, съобщава БНТ. Пожарът бушува в пресечена планинска местност, тя е труднодостъпна и влизането на пожарни автомобили е невъзможно. Горските служители правят просеки и потушават огъня с пръскачки и лопати.

 

Директорът на Държавното горско стопанство в Клисура Атанас Стойнев съобщава, че към момента пожарът е овладян, но има опасност заради силния вятър отново да се възпламенят огнища. Затова през нощта на място ще останат екипи, които да дежурят.

Голяма част от унищожителните горски пожари започва от малки огнища в близост до пътища и обработваеми площи. От Изпълнителната агенция по горите предупреждават, че пожароопасна обстановка вече има в осем области в страната. Там са взети и специални охранителни мерки. В сила е забрана за паленето на огън в горски територии и на 100 метра от техните граници.

 

Стотици декари в Карловския регион са застрашени от горски пожари. Стърнища и изоставени ниви се запалват без да бъдат уведомени противопожарните служби и горските служители. Заради сухата зима и топлото време областният управител на Пловдив е разписал специален пакет от мерки за да бъдат защитени горите от пожари.

 

За седмицата на гората, която стартира днес, различни организации и държавни институции са инициирали локални залесителни акции. В тях ще се включат и голяма част от ловно-рибарските сдружения в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4965 |29.03.2019 Изсякоха незаконно огромна борова гора край Горна Оряховица и Арбанаси . 16| 10956 |26.03.2019 Бабикян: Цветанов сам трябва да реши, не да чака Борисов. Защо мълчат Горанов и НАП? . 4| 4060 |25.03.2019 Мъж закла приятелката си в Стара Загора . 15| 7914 |24.03.2019 Ако Цачева се върне в парламента, петното остава. Къде е Горанов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads