Четвъртък, 23 Ноември 2017, 01:59
Frognews
0| 2919 |09.08.2016

Готвят да отпадне тайната при осиновяването

.
Промяната да отпадне тайната при осиновяването е съществена, защото внася една нова философия. На осиновяването вече не следва да се гледа като на една процедура, в която си взимаш едно хранениче, което да се грижи за теб, когато остарееш.

Идеята е, че трябва да дадеш шанс на едно дете в неговото развитие и бъдеще, а не да прикриваш истината за неговия произход. Правото на детето да познава биологичния си произход е гарантирано в Европейската конвенция по правата на човека.

Това коментира по БНР заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – автор на проекта за промени в Семейния кодекс, при които ще отпадне тайната при осиновяването, ще се въведе по-строга процедура за попечителството, а медиацията ще бъде задължителна при родителски конфликти.

 

При отпадане на тайната на осиновяване хората, които са осиновени, и техните осиновители ще имат право да получат информация за своя произход. На първия по-лесен етап това ще бъде информация за техния произход от какво семейство произхождат, от кой район на държавата, но без конкретни имена на биологичните родители. Ако те много желаят да получат информация за имената, едва тогава вече на втори етап ще бъдат преценявани мотивите им за това, ще бъдат установени биологичните родители от един посредник. Ние не желаем да разрушаваме вече създадени семейства.

 

Мая Пангелова от Сдружение „Асоциация за международно осиновяване и реинтеграция” заяви: Това са много чакани промени и специално поздравявам екипа на Министерството на правосъдието и г-жа Мичева, която инициира работните срещи за подготовка на текстовете. Участвахме всички от неправителствения сектор.

 

Според нея децата неоправдано дълго се задържат в приемните семейства: В момента по данни на Министерството на труда и социалната политика има над 2300 приемни семейства и от нашия опит с деца, които влизат в процедура по международно осиновяване, настанени в приемни семейства, сме виждали такива настанявания, които просто нямат абсолютно никакво разумно обяснение освен превръщане на мярката за закрила на детето в мярка за безработица. Настаняват се в села и паланки, в които няма нито едно дете на тяхната възраст. Умни деца, които нямат възможност да спортуват, да учат езици, да се развиват и съответното семейство от това малко населено място няма възможност, образование и потенциал да го отглежда като неговите връстници. И така то става работна ръка. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Учени: Мръсен въздух - малки сперматозоиди? 1| 2154 |22.11.2017 . Гърция бeснее, че Германия спря действието на Шенген за гърци 1| 2236 |22.11.2017 . Марешки: С неплатените данъци на ”Лукойл” може да се спонсорират руските пенсионери? 0| 2233 |22.11.2017 . Велислава Кръстева: Ахмед Доган никога не е излизал от политиката 6| 2365 |22.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах