Реклама / Ads
1| 2659 |27.09.2022 НОВИНИ

Говорител на ЕК: Засега няма опасност за сигурността на газовите доставки заради течовете от „Северен поток“ 1 и 2

.
Източник: БГНЕС
Засега няма опасност за сигурността на доставките на газ заради течовете от газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Това заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий, пише БНР. Той уточни, че по първия са установени два теча, а по втория – един.
 

Макфий допълни, че Еврокомисията е в контакт със засегнатите страни, като се следи и ситуацията с теча и последствията от него върху околната среда и корабоплаването. Говорителят на ЕК припомни, че по „Северен поток“ 1 няма доставки от няколко седмици, а „Северен поток“ 2 няма лиценз.

 

Запитан дали Еврокомисията изключва възможността за саботаж той отговори, че е рано да се спекулира за причините.

 

За повредите по двата газопровода под Балтийско море Русия не изключва и версията за саботаж, заяви по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Налягането и в двата газопровода под Балтийско море – „Северен поток“ 1 и 2 е спаднало, гласи днешното съобщение на германския мрежов оператор, разпространено след установеното изтичане на синьо гориво от две тръби. Щетите бяха определен като „безпрецедентни“ от дружеството, което управлява тръбопроводите.

 

Шведските морски власти съобщиха тази сутрин, че са издали предупреждение за течове от две точки по газопровода „Северен поток 1“ в шведски и в датски води.

 

Говорител на шведската морска администрация уточни, че двете изтичания на газ са много близо едно до друго - североизточно от датския остров Борнхолм.

 

Засега не е ясно какво е причинило течовете. Тази сутрин се съобщава за значително спаднало налягане и в двете тръби на „Северен поток 1“, по който от лятото не тече руски газ към Германия.

 

В нощта срещу понеделник падна налягането по едната от двете тръби на „Северен поток 2“. Тръбопроводът беше завършен и запълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 15414 |27.09.2022 Сиромахов: Скука! Ако Витков не бе скочил на бой, нямаше да разберем, че идват избори . 0| 3211 |26.09.2022 Журналистът Мохамед Халаф: Иран няма да премахне хиджаба, защото е основата на режима . 4| 3126 |25.09.2022 Мая Манолова на протестно автошествие срещу високите цени на горивата: Няма повече да плащаме по левче отгоре върху цената на бензина и дизела . 7| 3729 |25.09.2022 Проф. Тагарев: Ако Путин не бъде свален, той сам няма да прекрати агресията в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads