Реклама / Ads
0| 4357 |27.08.2022 НОВИНИ

15-годишният Омар остава в ареста: Спирачките не работеха! Признавам се за виновен

.
Източник: bTV
15-годишният сириец Омар, карал автобуса от катастрофата в Бургас, остава в ареста. Има доказателства, че е съпричастен към престъплението. Това реши Окръжният съд в Бургас. Заради големия обществен интерес делото се гледа при отворени врати.
 

„Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Престъплението, извършено от Омар Мохамад Али Аднан, е фрапантен удар срещу държавността“, заяви по време на делото дежурният прокурор по делото Димитър Узунов.

 

„Гранични полицаи са опровергали твърденията му, че се е опитал да спре, за да избегне удара. Напротив – установено е точно обратното, че е увеличил скоростта непосредствено преди удара с автомобила. Това показва умисъл“, обясни той.

 

Прокурорът посочи, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

 

„Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка“, каза на свой ред Омар в съда.

 

С помощта на преводач Омар Мохамад Али Абдан поясни, че е роден на 21 март 2007 г. в гр. Кобан, Сирия. Младежът е неграмотен, не може да чете и пише, не е учил изобщо. Семейството му е в Турция, докато той е пребивавал в бежански център в Харманли.

 

Досега Омар два пъти е напускал бежанския център без да уведоми. При едно от завръщанията си влязъл в конфликт с новонастанени бежанци от Сирия, защото ги предупредили да не търгуват с цигари.

 

Омар е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика е турски гражданин. Няма данни за български лица, които да са съдействали.

 

Прокурорът постави и въпроса каква е действителната възраст на обвиняемото лице, тъй като законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен. Прокуратурата поиска съдът да наложи мярка „задържане под стража“.

 

По-рано днес българинът, който беше задържан за това, че е продал автобуса на трафикантите от катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи, беше освободен.

 

Иван Попов е от Харманли и е собственик на депо за продажба на бракувани автобуси. Той е освободен поради липса на достатъчно доказателства срещу него.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2657 |27.08.2022 Съдът решава остава ли в ареста 15-годишният шофьор на автобуса, убил двама полицаи в Бургас . 0| 2695 |26.08.2022 Прокуратурата: Непълнолетният Омар карал автобуса, помел двама полицаи в Бургас . 0| 6497 |26.08.2022 Марковски: Ако се докаже, че 15-годишният сириец е карал автобуса-убиец, наказанието ще бъде редуцирано . 0| 4898 |26.08.2022 15-годишният Омар помел патрулката с двама полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads