Реклама / Ads
0| 2602 |17.09.2024 НОВИНИ

Гришо: "Това е нещо, което правя за цяла България". Джокович: "Удоволствие е да бъда тук"

.
Григор Димитров и Новак Джокович Източник: БГНЕС
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров даде пресконференция, заедно с Новак Джокович днес преди големият сблъсък от 20:00 часа в Арена София
 

Димитров изрази вълнението си не само заради възможността да се изправи срещу най-добрия тенисист в света, но и заради благородната кауза, която двамата подкрепят. "Винаги съм искал да покажа какво правя, да дам повече от себе си и да помагам на децата в неравностойно положение. От малък съм мечтал да дарявам и сега поводът е идеален. Двамата се събрахме за тази цел и ще дадем всичко от себе си. Надявам се това да е началото на много силна кауза", каза Димитров, предаде Gong.bg.

 

Димитров подчерта колко е важен този момент за него като българин: "Това е нещо, което правя за цяла България. Много се вълнувам, винаги съм искал тенис на световно ниво в страната ни. Новак е тук, а той е най-добрият. Това е един от най-важните ми моменти като българин."





Относно срещата на терена, Димитров каза: "Не е лесно да играеш такъв мач – хем искаш да покажеш всичко от себе си, хем да има хубави разигравания за публиката. Нека всички се насладим на една прекрасна вечер."

 

"Мачът ни на Уимбълдън ме научи на много повече неща от победата ми в Мадрид. Това много ми помогна в следващите години, върху какво да работя и какво да подобрявам като играч срещу най-големите в спорта."

 

Димитров сподели още, че се надява да организира още подобни събития с големи звезди в тениса: "Много искам да направя още такива мачове, но не зависи само от мен. Надявам се да продължим да правим такива неща."

 

Григор каза, че след този благотворителен двубой му предстоят важни турнири: "Следващият ми турнир е Laver Cup, после Пекин, Шанхай, а в зависимост от физическото ми състояние, може да играя и други турнири. Целта е финалният Мастърс на осемте най-добри."

 

А по повод физическото си състояние, Димитров добави: "Чувствам се по-добре след контузията. Това е спортът – не знаеш кога и какво може да се случи с тялото ти. Подготвях се максимално, но много мачове, пътувания и смяна на часови зони оказаха своето влияние. Играя много добър тенис последните две години и имам по-високи изисквания към себе си, но винаги намирам позитивното и продължаваме да работим за още по-добри резултати".

 

Григор категорично отрече предположенията за евентуално сбогуване с българската публика: "Мачът няма как да е сбогуване. Далеч съм от всякакво сбогуване. Нека гледаме позитивно на този повод и се радваме на момента, защото ще има още такива събития."





На въпрос дали двамата с Джокович са уговорили мача, българският тенисист отвърна със смях: "Уговорили сме какво ще правим след мача!".

 

Завършвайки, той акцентира на важността на фокуса и постоянството: "Това е една от най-успешните ми години откъм постоянство и мачове, и това ми дава още по-голяма цел за следващите години. Критици винаги ще има, дори Джокович има, но тези неща не ги мисля – фокусирам се върху себе си. Тенисът е индивидуална игра."

 

Новак Джокович: Радвам се, че мога да помогна на фондацията на Григор, на неговите инициатива

 

Една от световните спортни звезди, легенда на тениса и олимпийски шампион от Париж 2024 - Новак Джокович заяви, че за него е удоволствие да бъде в София, за да изиграе демонстративен мач с най-добрия български тенисист Григор Димитров с благотворителна кауза. Срещата е тази вечер в "Арена София". 

 

"Удоволствие е да бъда тук за втори път. През 2012 година беше за друга кауза, сега е за тенис. Ние сме приятели с Григор, дълги години сме в тениса. Преди четири години той дойде в Белград да играе и сега се договорихме да бъдем тук. Радвам се, че мога да помогна на неговата фондация, на неговите инициатива. Играли сме много пъти, уважавам го. Сърбия и България имаме общи традиции и култура и ми е много драго да бъда тук. Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на терена, разбираме на всякакви езици - български, сръбски и английски. Не знам колко още ще играя професионално и съм щастлив, че съм тук да играя с Григор, който е много успешен тенисист. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт", започна Джокович, предаде БНР.

 

"Радвам се, когато се срещам с феновете на тениса от България, защото сте спортна нация. Не подкрепям само България, а и Григор Димитров, неговото семейство и фондация. Надяваме се да играем добър тенис, за да бъде щастлива публиката, за да бъда и аз щастлив", добави той.

 

Джокович коментира на какво се дължи дългата му и изключително успешна кариера.

 

"Става дума за отдаденост и работа. Умът и тялото трябва да бъдат на най-високото ниво, за да си на върха на тениса. Много елементи се състоят от постоянството. Чувствам, че формулата е нещо между това да осъзнаеш какво точно тялото иска и какво трябва да правиш, за да си отдаден максимално на това, което правиш. На 37 години обмислям най-вече към програмата си, за да преценявам на кои турнири да покажа най-добрия си тенисист", каза още сърбинът.





"Много играчи са правили история в спорта, в който има голяма конкуренция. Трябва да се адаптираш през цялото време. Тялото страда много, когато сменяш настилката на корта, закрити и открити, часовата зона и други. Нивото ни трябва да бъде много добро възможно най-дълго време. Наистина трябва да бъдеш на 100 процента отдаден на това, което правиш. Тенисът е индивидуален спорт, няма кой да заеме мястото ти. Тенисът е красив спорт, в който имаш много предизвикателства като млади тенисисти, които да те изместят", допълни той.

 

Джокович разкри, че няма дългосрочни планове за кариерата си и иска да отдели повече време за семейството си.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2419 |17.09.2024 Енергийното министерство на Малинов иска да отваря нови дружества под шапката си . 4| 2287 |17.09.2024 Еврокомисията предлага забрана на пушенето на открито и по спирките . 3| 2209 |17.09.2024 Фармацевти на протест, ако нерегулираните вендинг машини за лекарства на "Възраждане" минат. Предупреждават - опасно е . 0| 2301 |17.09.2024 Проф. Димитър Иванов: При Тръмп светът ще се завърти в една финансова криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads