Реклама / Ads
0| 3455 |12.03.2022 НОВИНИ

Гроздан Караджов: Ще спасим лева, ако инвестираме в инфраструктура. ”Хемус” ще е готова през 2027 г.

.
Гроздан Караджов
Войната в Украйна идва в момента, когато започнахме да излизаме от кризата с ковид. Тя доналя инфлация във вече налятата инфлация. Това каза вицепремиерът и министър на МРРБ Гроздан Караджов по БНТ.
 

Ковид спря доставките на основни суровини, създаде инфлация за миналата година. Тъкво мислехме , че ще се отървем от едно зло, но дойде друго. Няма друг сектор, който да е ударен толкова силно от инфлацията, колкото е  строителният. Всичко, което се използва в строителството, е по-нагоре с 20 - 30 процента. 


Начинът да спасим лева е да инвестираме повече в инфраструктура. Българинът сега търси да купи недвижима собственост. Затова се купуват имоти, парцели, земя. Така се търси начин да се избяга от инфлацията. 


Това трябва да направи и държавата. Скоро ще имаме среща с националното сдружение на общините и смятам да се възобновят онези проекти, които са до средата и са спрели. Трябва натам да се насочат бързо средства, за да може да се довършат. Така бързо да се разплетат всички големи проекти, блокирани в “инхаус” процедури - “Хемус”, свлачища и т. н. По най-бързият начин трябва да продължи тяхното строителство. Всички пари за инвестиции трябва да се вложат час по-бързо в строителство. 


Възелът АМ “Хемус” трябва да се разплете. Трябва да преобявен отделен конкурс, съгласно закона за ОП. Цялата магистрала може да стане до 2027 година. 


“Инхаусите” са минно поле. Четири милиарда са възложени на определени фирми без конкурс. Сега гледаме много внимателно да се движим по това минно поле. Ако започнем да строим, ще ме попитат защо строим по “инхаус”. МС възложи на юридическа фирма да ни даде ясен доклад. И ще го внеса в НС, което да прецени какво да правим с “Хемус”. Не може да се подходи лекомислено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3310 |08.03.2022 Министър Караджов: Предвижда се да се строят три нови тунела . 16| 3640 |16.02.2022 Министър Караджов: Няма никакъв икономически смисъл в АЕЦ „Белене“ . 2| 3037 |10.02.2022 Караджов: Работната група е двигателят, който ще задвижи отношенията със Северна Македония . 4| 3556 |03.02.2022 Гроздан Караджов: По определени маршрути пътищата станаха на юфка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads