Реклама / Ads
0| 3132 |12.04.2022 НОВИНИ

Грозното лице на войната в Украйна: Изнасилени жени, убити мъже…

.
”Думите. Защо трябваше да ги има. Без тях нямаше да се случи всичко това. Без думите фюрерът беше нищо. Без тях нямаше да има куцащи затворници. Нямаше да се нуждаем от утеха или словесни трикове, за да се почувстваме по-добре.Каква полза имаше от думите?” - Маркъс Зюсак, ”Крадецът на книги”.
 

Датата е 7 март. На този ден животът на 50-годишната Анна от малко украинско село на около 70 км от столицата Киев се променя. В дома й нахлува непознат войник, който я отвежда в съседната къща и я изнасилва, без да му мигне окото. От жилестите му кръвождани ръце я спасяват други войници. Когато се връща в дома си, намира мъжа си с огнестрелна рана. Издъхва 2 дни по-късно. 

 

Историята на Анна показва най-истинското и най-грозното лице на войната в Украйна. 

“Приличаше на млад чеченец. Влезе в дома ни, отведе ме в някаква друга къща наблизо, насочи пистолет към мен и ми заповяда да се съблека. После започна да ме насилва. Тогава в къщата влязоха четирима войници. Мислех, че ще ме довършат, но го отведоха. Повече не го видях”, споделя пред BBC 50-годишната жена. 

 

Анна смята, че е била спасена от друго звено руски войници. 

 

Когато чеченецът я отвел, мъжът й хукнал да я спасява. Тогава бил надупчен от куршуми. Анна го намира в безпомощно състояние, но заради войната не може да го отведе в болница. Мъжът умира два дни по-късно. 

 

Войниците, които я спасяват, остават в къщата й няколко дни. Оказва се обаче, че не са герои, а нейни похитители, които освен това искат да заграбят и вещите на съпруга й. 

"Когато си тръгнаха, намерих наркотици и виагра. Друсаха се и често бяха пияни. Повечето от тях са убийци, изнасилвачи и грабители", разказва още Анна.

 

Историята на Анна не е единствената. Твърди се, че по-надолу в друга къща 40-годишна жена е била изнасилена и убита, а съседи твърдят, че зад деянието стои същият мъж, който я извел от дома й и я държал в близката къща. На огледалото в спалнята с червило е написано и съобщение. Съседка твърди, че то е било оставено от руски войници, които намерили безжизненото тяло на жената и я погребали в двора.


Няколко дни по-късно полицията ексхумирала тялото. Жената била без дрехи, а на гърлото й имало следа от дълбок и дълъг разрез. 


Властите разследват и друг случай, на около 50 км от Киев. 


"На 9 март няколко руски войници нахлули в дома на семейство - мъж, жена и дете. Съпругът бил застрелян на двора, а жената била изнасилена от двама войници. Връщали се в тази къща три пъти и правели същото под заплаха, че ако жената се възпротиви, ще наранят детето", разказват от полицията. 


Жената се измъква и отива директно в полицията, където дава и показания. Властите планират да отнесат случая до международните съдилища. 

 

Омбудсманът на Украйна за правата на човека Людмила Денисова казва, че са документирани няколко такива случая. 

 

"Около 25 момичета и жени на възраст от 14 до 24 години са били системно изнасилвани по време на окупацията в мазето на една къща в Буча. Девет от тях са бременни. Руските войници са казали, че ще ги изнасилват до степен, в която да не искат да имат сексуален контакт с никой мъж, за да им попречат да имат украински деца ", казва тя. 

 

“Улиците бяха спукани вени. Кръвта течеше по улиците, докато пресъхнеше" - Маркъс Зюсак, "Крадецът на книги"

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2813 |12.04.2022 Над 600 компании са се оттеглили от Русия заради войната . 0| 2836 |11.04.2022 Спортният министър заплаши БФС с отнемане на лиценза . 0| 3486 |11.04.2022 Приближен до Зеленски: Войната може да продължи до 2035 г. . 0| 3211 |11.04.2022 Тони Николов: Войната в Украйна помогна на Макрон, льо Пен е свързана с Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads