Реклама / Ads
48| 5248 |15.06.2011 НОВИНИ

Л. Груев: Янева да обясни скандалните си връзки със “Сфийски имоти”

.
Не ми се иска да вярвам, че е имало натиск или политическо кадруване при избора на Владимира Янева за шеф на СГС. Това обяви по Би Ти Ви тази сутрин председателят на ВКС и член на ВСС проф. Лазар Груев.
 

Той нямал информация дали още преди избора Янева е получила огромен букет цветя, като поздравление в аванс. Но я призова да излезе и открито пред обществото да обясни дали е била в конфликт на интереси, когато е рашавала определени дела и дали е имала конкретни изгоди от тях.

Аз не мога да й искам оставката като председател на СГС. Тя е личен, морален акт. Янева сама трябва да разсее съмненията, защото мълчанието създава недоверие, подчерта Груев. Така той коментира изнесените в медиите скандални факти, че Владимира Янева е била съдия по скандалното дело за разпродажбата на “Софийски имоти”, като самата тя чрез баща си е закупила два апетитни обекта в центъра на столицата от същото дружество. По-късно обаче Янева не си е направила отвод и се е оказало, че трябва да съди човека, който й е продал имотите и я облагодетелствал. Установено е също така, че тя е бавела въпросното дело и не се е отчитала за него пред ВСС, въпреки, че то е от набюлдаваните в Брюксел.

Лазар Груев призова колегите си от ВСС, които са издигнали кандидатурата й за шеф на СГС, да излязат и да кажат дали са проверили щателно цялата й професионална кариера.

Според председателя на ВКС на утрешното заседание на ВСС ще бъде възложено на инспектората да направи проверка по скандалния случай с Янева. А етичната комисия по професионална етика също трябва да се самосезица и да разследва изнесените скандални факти.

Груев не подмина и обвиненията на Бойко Борисов, че когато го избирали него, нямало друга алтернативна кандидатура и всички приели неговата, защото бил човек на президента. Надълго и нашироко професорът изложи биографичната си справка, титлите и постиженията, които има. Той пропимни, че освен съветник на Първанов, е бил и експерт към МВР, когато Борисов е бил главен секретар там.

Наказателното право не може да има цвят, при него не може да има управляващи и опозиция. Там е мястото на експертите, категоричен е магистратът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5477 |14.06.2011 Инспекторатът на ВСС подхваща Янева за “Софийски имоти” . 26| 6063 |14.06.2011 Цветанов: Нямаше да атакуват Янева, ако беше близка на Ал. Петров или на Сумиста . 9| 5219 |13.06.2011 ВСС ще проверява В. Янева заради далаверите с имоти . 24| 5767 |07.04.2011 Овчаров: Дянков събира сили да обясни за „Евро Плюс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads