Реклама / Ads
29| 6884 |29.06.2014 НОВИНИ

Група от 50-ина младежи започнали атаката срещу ПИБ

.
50-ина души са в основата на атаката срещу Първа инвестиционна банка. Те се организирали в социалните мрежи с все още неизяснени мотиви и връзки помежду им. Арестуваният в Русе Венцислав Ангелов - Чикагото и вторият задържан в София също били част от групата.
 

"Подривните елементи" са предимно млади хора, като повечето са на възраст между 30 - 40 години, с отлични технологични познания.

Масовото изпращане на съобщения между тях започнало в понеделник. Те обаче били много внимателни и триели абсолютно всяко съобщение, така че да не оставят следи. Запознати изказаха предположение, че идеята за атаката се е зародила след тегленето на пари от КТБ и кризата с банката, пише "24 часа".

Няколко сайта също помогнали в атаката срещу ПИБ. Никой от популярните блогъри обаче не се е включил в атаката. Те всички призовавали за спокойствие.

Търси се връзка между онлайн атаката и разпратените есемеси. Разследващите работят по всички версии.

Само в петък от ПИБ бяха изтеглени над 800 млн. лева по информация на банката. Оттам обаче успокоиха вложителите, че имат достатъчно пари в наличност и ПИБ няма да изпадне в неплатежоспособност.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният прокурор Сотир Цацаров се събраха на среща по повод атаката срещу банковата система. Те обсъждаха кризата 2 часа при затворени врата. Набелязали са конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата, обясниха запознати. Работи се и срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Търсят се и законови възможности за преследване на виновниците. Официална информация обаче няма, освен че срещата е организирана по идея на ДАНС.

Предполага се, че бомбеният атентат в Шумен също е било сред причините за срещата.
 
В ДАНС бе открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - есемеси или имейли, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg. Вече имало подадени сигнали.

Криминалисти пък предупредиха, че е възможно да има бум на кражби по домовете през следващите дни и седмици заради изтеглените пари, които хората са занесли в къщи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4756 |09.06.2014 Младежи намушкаха дете във Враца . 84| 7648 |04.06.2014 Мария Габриел от ГЕРБ стана зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП . 4| 4654 |22.05.2014 Спецпрокуратурата обвини бандити от група за отвличания . 20| 5313 |21.05.2014 От ПСС искат разследване на спасените младежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads