Реклама / Ads
0| 3196 |04.03.2023 НОВИНИ

Гутериш с обвинение към богатите страни и енергийните гиганти, че притискат бедните държави

.
Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини богатите държави в света и енергийните гиганти, че притискат бедните страни с “хищнически” лихви и “смазващи” цени на горивата. Пред лидери на над 40 нуждаещи се държави на конференция в Доха Гутериш заяви, че богатите нации трябва да осигурят 500 млрд. долара на година помощ, съобщават световните агенции.
 

Антониу Гутериш изтъкна: "Държавите ви са хванати в капан в порочен кръг, който прави развитието трудно. И мога да ви уверя, че сме напълно наясно с несправедливостите, създадени от нашата несправедлива световна икономическа и финансова система и сме твърдо решени да ги променим с реформи. Икономическото развитие е предизвикателство, когато страните са лишени от ресурси, давят се в дългове и се борят с исторически несправедливост и неравностоен отговор на Ковид-19".

 

На срещата на върха на най-слабо развитите държави в Доха не присъства нито един от лидерите на големите световни икономики, отбелязва Франс прес. “Глобалната финансова система е проектирана от богатите страни и облагодетелства най-много тях”, каза Гутериш и допълни: "Гигантите, занимаващи се с изкопаеми горива, правят огромни печалби, докато милиони хора във вашите държави гладуват. Облекчаването на кризата с издръжката на живота става все по-трудно всеки ден. Войната в Украйна води до ръст в цените на енергията и храните. Добавете и влиянието на конфликтите, сушите, глада и крайната бедност и резултатът е перфектна буря за утвърждаването на бедността и несправедливостта. Трябва да сложим край на тази буря". Дългът на най-слабо развитите държави в света е нараснал повече от четворно за десет години и възлиза на 50 милиарда долара към 2021 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4055 |02.03.2023 Повдигнаха обвинение на ”българския вълк от Уолстрийт” за измами за 800 000 лв. . 7| 3005 |27.02.2023 Антонио Гутериш: Руската инвазия е отговорна за ”най-масовото нарушение на човешки права” . 2| 3027 |23.02.2023 Гутериш: Годишнината от войната в Украйна е мрачен етап за международната общност . 4| 3298 |22.02.2023 Ново обвинение за прокуроския син Васил Михайлов. Пребил мъж и го е плашил с убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads